Enel România se vinde. Cine preia operațiunile italienilor

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Enel
Enel
Italienii de la Enel vor să vândă operațiunile din România.

Cei care vor să cumpere sunt grecii de la Public Power Corporation (PPC) într-o tranzacție care este evaluată la 1,3 miliarde de euro, notează publicația elenă biznews.gr.

De reținut este faptul că italienii de la Enel dețin în România operațiuni atât în domeniul rafinării cât și în cel al energiei electrice și nu este clar la ora actuală pe care din cele două le vor prelua grecii de la PPC mai ales că ne aflăm într-o perioadă foarte tulbure atât economic cât și politic din cauza invaziei rușilor în Ucraina.

Public Power Corporation S.A. este cea mai mare companie de energie electrică din Grecia.

PPC a fost înființată de guvernul elen în 1950. Principalul său scop a fost acela de a planifica și de a aplica o politică energetică națională care, prin exploatarea produselor și resurselor interne, să distribuie energie electrică ieftină tuturor cetățenilor greci. 

Amintim că grupul italian de utilităţi Enel a anunţat pe 21 octombrie că a ajuns la un acord privind vânzarea a 50% din acţiunile diviziei sale de servicii de reţea Gridspertise către fondul de private equity CVC pentru aproximativ 300 de milioane de euro.

Această tranzacţie, care evaluează întreaga divizie Gridspertise la 625 de milioane de euro, face parte dintr-o strategie mai amplă a Enel destinată atragerii de investiţii de la parteneri pentru a dezvolta în comun afaceri în domeniile energiilor regenerabile, electrificării şi serviciilor.

Gridspertise, divizie care a fost înfiinţată anul trecut, are drept domeniu de activitate transformarea digitală a reţelelor electrice şi îşi oferă serviciile distribuitorilor de electricitate din Italia şi de peste hotare.

Tranzacţia ar urma să se încheie până la finele acestui an, după care Enel şi CVC vor controla împreună Gridspertise.

Enel, companie energetică multinaţională şi un lider integrat pe pieţele globale de electricitate, gaze naturale şi energii din surse regenerabile, activează în peste 30 de ţări din lume, având o capacitate totală instalată de peste 88 GW. În România, compania este unul dintre cei mai mari investitori privaţi în domeniul energetic, cu operaţiuni în sectorul distribuţiei şi furnizării de electricitate, precum şi al producţiei de energie electrică din surse regenerabile, din anul 2005. Companiile E-Distribuţie operează reţele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale ţării (Muntenia Sud - inclusiv Bucureşti, Banat şi Dobrogea) şi acoperă o treime din piaţa locală de distribuţie.

Citește și:

ENEL a vândut întreaga sa participație din cadrul PJSC ENEL Rusia

Enel a încheiat vânzarea întregii sale participații din cadrul PJSC Enel Rusia către PJSC Lukoil și fondul privat Gazprombank-Frezia pentru aproximativ 137 de milioane de euro. Tranzacția marchează finalizarea procesului de vânzare a tuturor activelor de generare a energiei din Rusia, demers pe care Enel l-a început în 2019, odată cu vânzarea inițială a activelor de generare pe bază de cărbune

Enel S.p.A. (“Enel”) anunță, ca pas următor după emiterea comunicatului de presă din 16 iunie 2022, că a finalizat vânzarea întregului pachet de acțiuni deținut în cadrul PJSC Enel Rusia, egal cu 56,43% din capitalul social al acesteia din urmă, către PJSC Lukoil și Fondul Combinat închis de Investiții „Gazprombank-Frezia”, pentru o sumă totală de circa 137 de milioane euro, ca urmare a îndeplinirii tuturor condițiilor prevăzute anterior în cele două contracte separate încheiate cu aceștia, inclusiv aprobarea tranzacției de către Președintele Federației Ruse, în conformitate cu paragraful 5 din Decretul nr. 520 din 5 august 2022.

În urma tranzacției, Enel a cedat toate activele sale de generare a energiei din Rusia, care includeau aproximativ 5,6 GW capacitate convențională și aproximativ 300 MW capacitate eoliană în diferite stadii de dezvoltare. Tranzacția este în acord cu obiectivul strategic al Grupului de a-și concentra activitățile, în principal, în țările în care o poziție integrată de-a lungul lanțului valoric poate stimula dezvoltarea și poate genera valoare în procesul tranziției energetice.

Tranzacția a generat un efect pozitiv asupra datoriei nete consolidate a Grupului de aproximativ 610 milioane de euro și un impact negativ asupra venitului net raportat al Grupului de aproximativ 1,3 miliarde de euro, reflectând în principal eliberarea unei rezerve de conversie valutară de aproximativ 1 miliard de euro, începând cu 30 septembrie, 2022. Acest efect contabil nu va avea niciun impact asupra rezultatelor economice obișnuite. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Mihai Ciobanu
Donald Trump
Se elimină unele taxe

Schimbare majoră în Codul fiscal: Dispar o serie de obligații 

Se taie contribuții! Guvernul elimină o parte din taxele...

Medic de familie / Foto: Freepik
Marco Rubio și Wang Yi, la Kuala Lumpur
Reprezentanți ai Confederaţiei Patronale Concordia
Tiktok
Wall Street. Foto: Freepik.com
Ilie Bolojan
UE vrea mai mulți bani la buget
Port petrolier pe insula Karg
Taxele vamale ar putea fi amânate
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Ford

Ford anunţă un program de concedieri voluntare

Ford anunţă un program de concedieri voluntare la uzina...

Steagul Bulgariei
Freepik.com
Freepik.com
Salariu / Foto: pexels.com

Scădere a salariului mediu net. Cifre oficiale de la INS

Câştigul salarial mediu brut în România a scăzut cu...

Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm

Protest în faţa Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor

Sindicaliştii din ANAR protestează, vineri, în faţa...

Foto: Freepik.com
Bitcoin / FOTO: Freepik
Foto: Facebook Alexandru Nazare
Freepik.com
Ministerul Finanțelor
Foto ilustrativ / Foto: Freepik
Blue Air

Blue Air a intrat în faliment

Infinexa a deschis procedura de faliment pentru compania Blue Air Aviation,...

Curs valutar

pixel