Țări precum Danemarca și Suedia se confruntă cu scăderea atractivității economice a noilor proiecte eoliene, pe fondul reducerii prețurilor la electricitate și a stimulentelor financiare. Un exemplu recent este eșecul unei licitații organizate de guvernul danez pentru parcuri eoliene offshore, care nu a atras nicio ofertă.
Această încetinire ar putea prelungi dependența țărilor de combustibili fosili. Deși energia eoliană offshore a devenit mai accesibilă de-a lungul anilor, creșterea costurilor materialelor și scăderea randamentelor economice subminează viabilitatea proiectelor.
În 2023, Danemarca a generat un record mondial, obținând 58% din electricitate din parcuri eoliene. Cu toate acestea, companii precum Orsted A/S consideră că proiectele locale nu mai sunt profitabile. Un factor descurajant este oferta abundentă de electricitate care scade prețurile și reduce atractivitatea investițiilor.
Pe lângă prețurile reduse, incertitudinile legate de cererea viitoare de energie complică situația. Mari proiecte industriale din nordul Europei, consumatoare de energie verde, sunt amânate sau abandonate, ceea ce limitează potențialul pieței.
„Nu putem avea un sistem energetic bazat exclusiv pe vânt și soare. Există limite tehnice și economice în integrarea energiei regenerabile în rețea”, afirmă Brian Vad Mathiesen, profesor la Universitatea Aalborg.
O posibilă soluție ar fi adaptarea cererii la fluctuațiile de producție, mai ales prin electrificarea transporturilor, încălzirii și industriei. Deocamdată, aceste măsuri au eșuat, deoarece ritmul adoptării vehiculelor electrice încetinește, iar investițiile în hidrogen verde întârzie să apară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Blocul National Sindical a...
Administrația Națională „Apele...
Lista instalatorilor validați...
Curs valutar BNR, 11 decembrie...
În trimestrul III 2024 au fost...
Rusia îşi sfătuieşte cetăţenii...
O nouă zi care începe cu...
Locuri de muncă vacante la nivel național și în rețeaua...
Președintele Joe Biden presează...
INS informează că investiţiile...
Exporturile de gaze rusești către Europa continuă,...
Pe măsură ce Donald Trump se...
OpenAI, compania din spatele...
Ministerul Finanțelor a pus în...
A început încărcarea cardurilor...
Consiliul de administrație al...
Banca Națională a României...
După ce Bitcoin a atins pragul...
CEC Bank oferă clienților săi...
Atenţie la mesajele prin care...