Roșu pe linie la Bursa de Valori București: BET pierde 1,55%
Valoarea totală a tranzacțiilor s-a ridicat la 122,32...
Țări precum Danemarca și Suedia se confruntă cu scăderea atractivității economice a noilor proiecte eoliene, pe fondul reducerii prețurilor la electricitate și a stimulentelor financiare. Un exemplu recent este eșecul unei licitații organizate de guvernul danez pentru parcuri eoliene offshore, care nu a atras nicio ofertă.
Această încetinire ar putea prelungi dependența țărilor de combustibili fosili. Deși energia eoliană offshore a devenit mai accesibilă de-a lungul anilor, creșterea costurilor materialelor și scăderea randamentelor economice subminează viabilitatea proiectelor.
În 2023, Danemarca a generat un record mondial, obținând 58% din electricitate din parcuri eoliene. Cu toate acestea, companii precum Orsted A/S consideră că proiectele locale nu mai sunt profitabile. Un factor descurajant este oferta abundentă de electricitate care scade prețurile și reduce atractivitatea investițiilor.
Pe lângă prețurile reduse, incertitudinile legate de cererea viitoare de energie complică situația. Mari proiecte industriale din nordul Europei, consumatoare de energie verde, sunt amânate sau abandonate, ceea ce limitează potențialul pieței.
„Nu putem avea un sistem energetic bazat exclusiv pe vânt și soare. Există limite tehnice și economice în integrarea energiei regenerabile în rețea”, afirmă Brian Vad Mathiesen, profesor la Universitatea Aalborg.
O posibilă soluție ar fi adaptarea cererii la fluctuațiile de producție, mai ales prin electrificarea transporturilor, încălzirii și industriei. Deocamdată, aceste măsuri au eșuat, deoarece ritmul adoptării vehiculelor electrice încetinește, iar investițiile în hidrogen verde întârzie să apară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Valoarea totală a tranzacțiilor s-a ridicat la 122,32...
O eventuală suspendare a...
„Traversăm o perioadă în care...
Platforma de criptomonede,...
Banca Centrală Europeană (BCE)...
După ani în care autoritățile...
Președintele Rezervei Federale...
Economia zonei euro şi cea a UE...
Schimbare de generație la...
Regele reducerilor mizează pe „vânătoarea de comori” a...
Care este prețul corect al petrolului pentru Donald Trump.
Un pas strategic în dezvoltarea internă de tehnologii.
Franța cere acțiuni urgente...
Leul stagnează față de euro, dar pierde teren în fața...
Dobânzile interbancare ROBID și...
Formularul tipizat folosit de...
Prețul cuprului scade din nou,...
Oficial, gigantul spaniol...
Petrolul scade brusc cu aproape...
Europa vrea să atragă cercetători americani nemulțumiți...
Piața paladiului se...
INS a publicat datele privind...
Germania riscă să rateze...
Declarația unică (Formular 212)...