Energia geotermală și nucleară, printre prioritățile președinției maghiare a Consiliului UE
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Budapesta / Foto: Freepik
Budapesta / Foto: Freepik
Promovarea energiei geotermale și nucleare și dezvoltarea rețelelor electrice sunt câteva dintre politicile pe care viitoarea președinție ungară a Consiliului UE s-a angajat să le susțină în vederea menținerii tranziției energetice în conformitate cu acțiunile climatice, conform programului său de lucru dezvăluit recent.

Energia geotermală este considerată o prioritate majoră pentru președinția maghiară, care intenționează să o "generalizeze", având în vedere "rolul său cheie în asigurarea autonomiei și securității energetice" și în îndeplinirea obiectivelor climatice. Ungaria se mândrește cu cel mai mare sistem geotermal de încălzire urbană din UE, un aspect evidențiat de ambasadorul Belgiei în Ungaria, Jeroen Vergeylen, în timpul unei vizite recente la Szeged.

În documentul de orientare, energia nucleară este desemnată drept unul dintre "pilonii succesului tranziției ecologice". Președinția maghiară va sprijini inițiativele de promovare a energiei atomice și va susține accesul la finanțarea UE pentru proiectele de infrastructură în domeniul gazelor naturale, menite să "sporească diversificarea surselor și a rutelor" pentru consolidarea securității energetice.

În plus, lucrările președinției se angajează să "promoveze tranziția către o economie circulară, ecologică și neutră din punct de vedere climatic" și să joace un rol activ în definirea obiectivelor politicii europene de mediu și climatice pentru următorul ciclu legislativ. Programul semestrial al președinției ungare subliniază angajamentul de a "monitoriza îndeaproape punerea în aplicare a obiectivelor climatice pentru 2030", esențiale pentru atingerea neutralității climatice până în 2050, în conformitate cu legislația UE.

Președinția maghiară își propune, de asemenea, să contribuie la stabilirea unui "obiectiv climatic intermediar ambițios, dar realizabil" pentru 2040, ținând cont de justiția socială, competitivitate și securitatea aprovizionării cu energie a UE. Budapesta continuă să sprijine acțiunile de atenuare a emisiilor și de adaptare la schimbările climatice, punând accent pe importanța consolidării rezilienței.

Viitoarea președinție va coordona reprezentarea UE la evenimente internaționale de profil înalt, precum COP16 în Brazilia și COP29 în Azerbaidjan, conform documentului de lucru. Alte priorități includ prevenirea deșeurilor alimentare și textile și obiectivele economiei circulare, pentru care va fi elaborat un "cadru juridic cuprinzător".

În plan economic, Budapesta a încheiat parteneriate comerciale importante cu Mercedes-Benz și cu sectorul bateriilor pentru vehicule electrice din Coreea de Sud. Ungaria urmărește să devină unul dintre primii cinci producători mondiali de baterii, cu o capacitate de producție de 250 GWh, care să satisfacă 35% din nevoile Europei, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Reorganizare la ANOFM. Posturi şi cheltuieli tăiate

Ministerul Muncii a pus în transparenţă o Hotărâre de...

China domină piaţa autovehiculelor electrice din Rusia

China deţine supremaţia la capitolul vehicule electrice...

Mii de milionari fug din China. Va fi cel mai mare exod

În căutare de noi oportunități, regimuri fiscale...

Rovinieta poate fi cumpărată și prin Ghișeul.ro

Persoanele fizice pot achiziţiona rovinieta începând de...

Charles Leclerc: De la Formula 1, la înghețată

Pilotul de Formula 1 Charles Leclerc lansează o gamă de...


pixel