Energie. Cât vom plăti la iarnă? Virgil Popescu: NU MAI MULT ca iarna trecută

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Virgil Popescu: 1,62 miliarde de euro sunt alocați pentru energie în PNRR
Virgil Popescu: 1,62 miliarde de euro sunt alocați pentru energie în PNRR
Senatul a adoptat luni, în plen, cu amendamente, OUG 118/2021 prin care este majorată compensarea preţului la energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorul casnic, în perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022.

În calitate de primă Cameră legislativă sesizată, Senatul s-a pronunţat în unanimitate, cu 129 de voturi "pentru", în favoarea ordonanţei. Consumatorii vulnerabili de energie electrică şi gaze naturale îşi pot amâna cu cel mult şase luni plata facturilor, la cerere, conform unui amendament votat luni de comisiile de specialitate din Senat la OUG 118/2021.

Amendamentele prevăd majorarea sumelor plătite de la bugetul de stat în contul facturilor şi plafonarea preţului - pentru consumatorii casnici, precum şi exceptarea de la plata certificatelor verzi, a contribuţiei de cogenerare şi a accizei şi reducerea TVA - pentru cei noncasnici.

Înaintea votului, ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, declara la Antena3 că, dacă amendamentele vor fi aprobate și în Camera Deputaților, plafonarea prețurilor la gaze se va face la prețuril triple facă de anul trecut. "Românii nu vor plăti în această iarnă mai mult decât au plătit în iarna trecută. Acesta este mesaj clar la energie electrică (...) Unii chiar plătesc mai puțin dacă au contract cu o companie care are contract fix.

Este un mix între compensare și plafonare. Eu le mulțumesc colegilor de la PSD că au votat această plafonare, că probabil au realizat acest lucru, că dând jos compensarea, ajungem la același lucru. La gaze naturale este la fel", a declarat Virgil Popescu.

Proiectul PSD prevede plafonarea pentru 6 luni a prețurilor la energie și gaze la niveluri pe care românii să le poată suporta. Astfel, în cazul electricității, PSD a propus, prin ultimele amendamente depuse vineri, un plafon de preț al energiei active de 250 de lei/Mwh, în condițiile în care ultimele oferte ale furnizorilor către populație, această valoare a ajuns la peste 950 lei/Mwh.

Citește și Şeful CEZ: Preţurile electricităţii şi gazelor vor creşte semnificativ în 2022

În privința compensațiilor, ele ”se aplică automat în factura aferentă consumului lui noiembrie, care vine la 1 decembrie. Nu trebuie să facă oamenii absolut nimic. Banii vor fi văzuți în factură. Adică oamenii nu vor plăti prețurile mărite din noiembrie”, a explicat Virgil Popescu, menționând că în Ordonanța respectivă, ”va fi inclus și un pachet de sprijin pentru IMM-uri, reducerea cu 5% a TVA-ului pentru IMM-uri, scoaterea din factura IMM-urilor a bonusului de cogenerare a accizei și a certificatului verde, practic dăm o reducere a facturii și pentru IMM-uri. 

În plus, ridicăm compensațiile și de la 21 de bani ridicăm la 29 de bani compensarea pentru energie electrică și de la 25% la 33% pentru gaze naturale. 

Am decis și plafonarea prețului în așa fel încât pentru energia electrică să nu se plătească mai mult de 1 leu/kWh, cu toate taxele incluse, iar pentru gaze naturale să nu se plătească mai mult de 370 de lei cu TVA inclus, la care, evident, se aplică compensarea. Deci oamenii pot sta liniștiți pentru că, în această perioadă de iarnă, indiferent cât ar mări prețul furnizorii, nu pot mări mai mult decât acest plafon”, a declarat Virgil Popescu la Antena 3. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com

pixel