Energie. Compensarea facturilor ar urma să crească. Se introduce PLAFONAREA
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
În ce situație se suspendă plata facturii
În ce situație se suspendă plata facturii
Mai multe amendamente la OUG 118/2021 privind compensarea facturilor la energie au fost depuse de liberali, în Parlament. Modificările cuprind majorarea sumelor plătite de la bugetul de stat în contul facturilor pentru consumatorii casnici, plafonarea preţului, exceptarea de la plată a certificatelor verzi, a contribuţiei de cogenerare şi a accizei, precum şi reducerea TVA.

"Pentru clienţii casnici - acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice şi în valoare de cel mult 33% din valoarea componenţei preţului gazului natural din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale, în condiţiile prevăzute în prezenţa ordonanţa", precizează unul dintre amendamentele aduse Ordonanţei de urgenţă.

Practic valoarea compensării ar urma să crească la energie cu peste 38%, în timp ce valoarea subvenționată la gaze va crește de la 25% la 33%.

Forma inițială a OUG 118/2021 prevedea o compensare de 0,21 lei pe kWh pentru electricitate şi 25% pentru gaze.

 

Plafonare de preț

 

Totodată, preţurile la energie electrică şi gaze naturale se plafonează, pentru clienţii casnici, la cel mult 1 leu kWh, din care componenta de preţ a energiei electrice va fi în valoare de maxim 0,525 kWh.

De asemenea, preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preţ al gazelor naturale va fi în valoare de maximum 0,250 lei/kWh.

Plafoanele reprezintă preţul final facturat pentru clientul casnic.

"Diferenţa între preţul mediu din perioada 1 aprilie 2021 - 31 martie 2022 şi plafonul maxim de 250 lei/ MWh, reprezentând preţul gazelor naturale, va fi compensată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, de la o poziţie distinctă de cheltuieli bugetare. Diferenţa între preţul mediu din perioada 1 aprilie 2021 - 31 martie 2022 şi plafonul maxim 525 lei /MWh, reprezentând preţul energiei electrice active va fi compensată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, de la o poziţie distinctă de cheltuieli bugetare", se mai arată în amendamentele PNL.

Citește și: Termoenergetica spune CÂND va fi căldură în toate blocurile din Capitală

În perioada de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă, venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferenţa dintre preţul de vânzare al energiei electrice şi preţul de 450 lei/MWh se impozitează cu 95%.

 

TVA scăzut pentru IMM-uri



"Pentru IMM-uri: i. exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii certificatelor verzi, contribuţiei pentru cogenerare de înaltă eficienţă, accizei; ii. exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii accizei. iii. aplicarea unei cote reduse a taxei pe valoarea adăugată de 5% asupra bazei de impozitare pentru furnizarea energiei electrice/gazelor naturale la clienţii finali, prin derogare de la prevederile art. 291 alin. (1) si (3) din Legea nr 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare", mai arată propunerile PNL.


Aceste propuneri sunt discutate luni dimineaţa în Comisia economică din Senat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...


pixel