Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Ce va face Comisia Europeană cu planul de 200 de miliarde de dolari al Germaniei pentru a-și proteja economia de creșterea prețurilor la energie? În timp ce controversele se amplifică în Europa împotriva așa-numitei "bazooka", unii denunțând concurența neloială, alții o goană nebună după subvenții, toți ochii sunt ațintiți asupra temutului comisar pentru concurență, Margrethe Vestager, a cărei misiune este să valideze sau nu aceste ajutoare de stat.
Informat în ultimul moment despre inițiativa germană, Executivul de la Bruxelles a refuzat să comenteze, indicând doar că au loc schimburi confidențiale informale cu autoritățile germane, așa cum se obișnuiește în faza de "prenotificare", care vizează evaluarea condițiilor de acceptabilitate a planului. Atâta timp cât planul nu a fost notificat, nu se poate plăti niciun ajutor, au precizat surse ale Comisiei UE.
Cotidianul economic francez Les Echos scrie că, potrivit informațiilor sale, cea mai mare parte a planului german nu ar trebui să pună probleme din punct de vedere al ajutorului de stat. Cel puțin așa se șoptește în coridoarele puterii europene. Prin urmare, Comisia nu se îndreaptă probabil spre un blocaj total. Dar ar putea solicita garanții pentru a evita posibilele denaturări ale pieței interne pe care le-ar putea crea anumite dispoziții.
Dezechilibru economic
O parte din atribuțiile lui Margrethe Vestager și ale atotputernicei sale Direcții Generale pentru Concurență este de a evalua dacă ajutorul este proporțional cu necesitățile. Unele state membre s-au pronunțat împotriva acestui plan fără să știe ce conținea și bănuind ce este mai rău", spune un bun cunoscător. Cele 200 de miliarde sunt pentru doi ani. Este mult, dar nu chiar atât de mult dacă ne uităm la cât va trebui să cheltuiască Germania pentru a compensa pierderea gazului rusesc.
În detaliu, Comisia nu ar trebui probabil să găsească nimic de reproșat în ceea ce privește o mare parte din cele 200 de miliarde care vor fi folosite pentru a salva companiile germane de gaze care au fost aprovizionate anterior de Rusia; nici în ceea ce privește "scutul tarifar în stil francez" pentru a ușura factura consumatorilor și a companiilor foarte mici.
Întrebarea de 100.000 de dolari este dacă și cum vor să își subvenționeze marile companii", spune o sursă familiarizată cu acest subiect. Aici ar putea exista un impact asupra pieței interne. Planul german prevede un pachet de 25 de miliarde de euro pentru cele mai mari 25.000 de companii energofage.
În principiu, ajutorul acordat marilor întreprinderi este interzis. Cu excepția faptului că UE s-a abătut de la această regulă printr-un cadru temporar excepțional autorizat în timpul crizei din domeniul sănătății - care este în curs de prelungire - pentru a evita închiderea sau relocarea companiilor în alte țări.
Într-un fel, ajutorul acordat IMM-urilor ar putea, de asemenea, să pună în dificultate Comisia din punctul de vedere al concurenței loiale. Cu toate acestea, o mare parte a problemei ar fi rezolvată, deoarece măsura ar putea intra în cadrul ajutorului excepțional.
Concurență loială
"Germania știe că ceea ce ar putea decide pentru marile sale întreprinderi va fi analizat cu atenție de către Comisie, care este dornică să păstreze egalitatea condițiilor de concurență între producătorii europeni", subliniază un bun cunoscător. Pentru a analiza cât mai atent consecințele acestei decizii, Comisia ar putea decide să "europenizeze" dezbaterea prin lansarea unei consultări publice a statelor membre pe această temă.
Comisia poate impune măsuri de protecție pentru a proteja mediul. "Comisia poate impune garanții, cum ar fi obligația de a reduce domeniul de activitate al companiilor, interdicția de a cumpăra alte companii pe toată perioada "asistată" etc.", explică o sursă europeană. Sau, dacă nu, să se facă apel la un sistem european cu fonduri comune: această idee începe să câștige teren în mai multe state membre.
Pe scurt, în timp ce Comisia a demonstrat în timpul pandemiei că este capabilă să aprobe planuri de ajutor cu o viteză record, de data aceasta este posibil să dureze ceva mai mult.
Citește și Milioane de gospodării, scutite de la plata facturilor la gaze în Germania
Comisia de experți constituită pentru a concepe acest plan a prezentat luni strategia pe care o propune spre aprobare, plan care oferă o ușurare notabilă pentru milioane de gospodării.
În esență, comisia propune ca statul să plătească factura de gaz pe termen scurt și să împingă în jos prețurile la gaz pe termen mediu iar consecința va fi că populația va fi scutită de la plata a sute de euro, numai pentru încălzire.
În prima etapă, furnizorii ar trebui să se abțină de la încasarea plății în avans și ar urma să fie rambursați de către guvernul federal până cel târziu la 1 decembrie. În acest fel, Comisia dorește, de asemenea, să "compenseze parțial" prețurile din ianuarie și februarie 2023.
În acest fel, statul ar urma să plătească facturile la gaz ale germanilor practic timp de o lună.
"Această plată unică servește ca o punte financiară până la introducerea regulată a plafonării prețului la gaz", se arată în documentul Comisiei, citat de Bild.
Dat fiindcă în Germania majoritatea locuințelor sunt închiriate, proprietarii vor putea solicita "ajutoare de urgență" de la stat pentru a subvenționa prețurile explozive ale gazelor.
Adică, dacă prețul crește drastic ... Citește mai departe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...