Energie. Radu Popa (PSD): ”Plafonarea la 180 de euro pentru România nu este o veste bună”
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
O situație destul de nefavorabilă României
O situație destul de nefavorabilă României
EXCLUSIV
Radu Popa, deputat PSD, a regretat faptul că, până acum, România nu a avut, până acum, o echipă de specialiști la Bruxelles care să apere cauza țării în cele mai fierbinți dosare, cum este, acum, cel al energiei. 

”Instituțiile de control nu au specialiștii necesari pentru a evalua corect, timpuri - atenție, timpuriu - aceste posibilități de evaziune la nivelul legislației românești. Este o situație pe care nu o putem controla, pentru că nu avem specialiștii necesari în instituțiile de control. Prin control înțelegând controlul în ansamblul lui. Vreau să spun un lucru care m-a bucurat foarte tare. Acum două luni și jumătate, chiar trei luni, în cadrul unei conferințe la Bruxelles, am ridicat o problemă foarte importantă, după părere mea, pe care o mai ridicasem în urmă cu cinci ani, dar degeaba. Acum trei luni am ridicat problema necesității construcției unei echipe de specialiști pe baza ministerelor din CSAT, care sunt cele mai importante ministere, iar această echipă de specialiști să fie exportată la Bruxelles. Pentru a apăra cauzele României în cele mai importante dosare de la Bruxelles, cum este situație de acum cu plafonarea la 180 de euro Megawatul oră de gaz. Nici acum România nu are un om la Bruxelles, un specialist autentic, care să pledeze cauza României: să vedem dacă 180 de euro este mult, este puțin, dacă este bine, este rău. Am aflat cu bucurie că săptămâna această acest grup, constituit de premierul Ciucă și care se numește GLISE, s-a întâlnit, pentru prima dată. Eu propusesem energie și agricultură, pentru că România se poate salva cu energia și agricultura, indiferent de crizele regionale”, a spus Radu Popa în cadrul interviurilor DCNews.

El a afirmat că ”această situație care ne așteaptă și pe care nu o putem nici evita, nici dejuca în vreun fel, plafonarea la 180 de euro pentru România nu este o veste bună. Îmi pare rău să spun asta”, a declarat politicianul. ”Acum un an și șase luni, Megawatul era 7 euro”, a constatat jurnalistul Bogdan Chirieac. ”Exact acest lucru am vrut să spun: noi am plecat de la 7 euro Megawatul și acum ni se spune că ne salvăm cu 180 de euro. Ce calcule sunt acestea?”, a întrebat retoric politicianul PSD. 

”E adevărat”, a continuat el, ”media în Europa este de 500 de euro, dar noi avem aceeași economie, nu avem altă industrie. Pentru Germania da, 180 este un paradis. Probabil că pentru Franța, probabil că pentru Italia, probabil că pentru Spania, probabil că pentru Elveția, probabil că pentru nordul Europei da, este paradis acest plafon. Dar pentru economia românescă plecată de la 7 euro, să ajungă la 180 de euro...”

Citește și Criza energetică. Radu Popa (PSD): ”La benzină am fost cobaiul unui experiment foarte interesant”

”La benzină cred că am fost cobaiul unui experiment foarte interesant. Am plecat de la un 1 euro, de la 5-6 lei, am ajuns la 11 lei, pentru ca, după aceea, să ni se spună că a scăzut prețul la 8,50 lei. Și că e bine, să stăm liniștiți că e bine”, a subliniat Radu Popa.

”Ce s-a întâmplat cu prețul benzinei în România, în condițiile în care România încă mai extrage 40% din necesarul acestei țări. Cum de s-au întâmplat toate lucrurile acestea. Prețul petrolului a scăzut semnificativ, dar prețul la pompă nu a scăzut”, l-a întrebat Bogdan Chirieac pe deputatul PSD. ”Și vă reamintesc că, atunci când prețul barilului a crescut, prețul benzinei nu a crescut și a rămas în jurul valorii de 5 lei”, a spus politicianul. ”Într-adevăr”, a intervenit Bogdan Chirieac. ”Când petrolul urma la 140 de dolari/baril, benzina s-a menținut la 5 lei. Acum s-a dus la 100 de dolari și un pic, benzina a urcat la 11 lei, barilul a scăzut sub 90 de dolari, dar benzina și motorina nu au scăzut, iar motorina este mult mai scumpă decât benzina”. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel