Epidemia care pune stăpânire pe economia americană

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Privind în zări / FOTO: Freepik
Privind în zări / FOTO: Freepik
Nu este chiar o boală, ci mai degrabă o stare de spirit, un sentiment alimentat de factori socio-economici și care pune tot mai mult stăpânire pe societatea americană. 

Poate sună bizar, mai ales că vorbim despre americani, dar ceea ce experții numesc o adevărată epidemie este singurătatea. Din punct de vedere economic, acest sentiment, care-i schimbă pe oameni, efectează productivitatea, afacerile micilor întreprinzători. O situație care devine, prin urmare, tot mai îngrijorătoare.

Aproape tot timpul 

Aleșii republicani și democrați încearcă să abordeze sursele acestui fenomen. Deja, în timpul pandemiei de Covid, 36% au spus că se simt singuri „aproape tot timpul”. Un nou studiu al Asociației Americane de Psihiatrie arată că acest sentiment rămâne puternic și că afectează în special 30% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 18-34 de ani.

Unde s-a ajuns

După cum a analizat revista britanică „The Economist”, cauzele acestei crize de singurătate sunt diverse, cum ar fi un sentiment de pierdere a controlului economic, efectele apariției noilor tehnologii, dar și o formă de epuizare în fața culturii hiperconsumului. Aceste fenomene duc la ceea ce senatorul democrat Chris Murphy numește „deznodamentul spiritual”, care reflectă în indivizi un sentiment de deconectare și abandon față de societate și liderii ei.

Sentiment de abandon

Acest sentiment de izolare se transmite și la nivel politic, deoarece americanii văd o diviziune atât de geografică, cât și ideologică. După cum spune The Economist, „puterea s-a mutat în mai puține locații geografice, oameni și companii în ultimele două decenii”. Astfel, statele cele mai îndepărtate de centrele de putere, precum Utah, Carolina de Nord sau Tennessee, vorbesc despre „un sentiment de abandon” și chiar „chiar de umilire”, potrivit lui Chris Murphy.

Nu sunt bani suficienți

Situația alertează o parte a clasei politice, care se tem că teoriile lui Hannah Arendt se vor adeveri. În „Originile totalitarismului”, filozoful credea că singurătatea și izolarea sunt condiții care favorizează instaurarea tiraniei. Pentru a combate această criză, „The Economist” face referire la cercetări asupra fericirii care arată că, odată atins un anumit prag de securitate financiară, relațiile sociale sunt cele care generează un sentiment de satisfacție. Cu toate acestea, în societatea noastră, „nu există suficient timp și nici suficienți bani pentru a garanta tuturor o viață de relație bună”, crede publicația economică. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru

pixel