Eramet, prima companie europeană care produce litiu pentru baterii la scară industrială
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Fabrică de litiu din Australia / FOTO: Wikipedia
Fabrică de litiu din Australia / FOTO: Wikipedia
Grupul minier și-a inaugurat fabrica Centenario, situată la aproape 4.000 de metri deasupra nivelului mării, în Argentina. Profilul Eramet, axat pe aliaje pentru metalurgie și construcții, este ancorat în tranziția energetică. Compania minieră va extrage carbonat de litiu pentru baterii.

Eramet continuă ambițiostul său proiect de a deveni un jucător important în metalele de tranziție energetică. Compania minieră - care produce în prezent în principal mangan (60% din cifra de afaceri) și nichel pentru aliaj de oțel - a inaugurat uzina de extracție directă a litiului din Centenario, în Argentina, după mai bine de doi ani de muncă. „Performanța este remarcabilă, având în vedere condițiile extreme legate de altitudine și condițiile naturale”, spune Maxime Kogge, analist la Oddo BHF. 

Eramet și partenerul său chinez Tsingshan au trebuit să facă față, de asemenea, hiperinflației și depresiei economice. ”Condițiile meteo nefavorabile de la începutul anului au prelungit lucrările cu câteva luni, astfel încât costul final a ajuns la 870 de milioane de dolari, sumă revizuită în sus de trei ori, în timp ce planul inițial a fost estimat, la repornire în 2022, la 550 de milioane de dolari. Toate costurile suplimentare sunt egal cu Tsingshan, care deține 49,9% din societatea lor mixtă Eramin.

Producția, care urmează să înceapă în noiembrie, va fi limitată anul acesta la 1.000 sau 2.000 de tone, în timp ce compania conta la începutul anului pe 6.000 sau 7.000 de tone. Cu toate acestea, acest lucru nu pune sub semnul întrebării atingerea unei capacități complete de 24.000 de tone până la jumătatea anului 2025.

Litiu „foarte profitabil din 2025”

Eramet a profitat de asemenea de inaugurare pentru a susține o conferință telefonică cu analiștii, în cadrul căreia conducerea a oferit o actualizare cu privire la proiectul de extindere de 30.000 de tone. „Producția mai scăzută din 2024 și cheltuielile de investiții suplimentare de 35 de milioane sunt a priori complet compensate de un început mai lent decât era de așteptat în faza 2”, analizează Nicolas Montel de la Portzamparc.

Grupul așteaptă să obțină avizele necesare pentru acest proiect, care a făcut obiectul unei decizii de investiție în noiembrie 2023. Eramet așteaptă să beneficieze și de un nou regim fiscal, mai avantajos, votat dar neimplementat încă, explică Oddo BHF.  Prin urmare, lucrările ar trebui să înceapă abia la sfârșitul anului 2024-începutul lui 2025 pentru punerea în funcțiune la începutul lui 2027.

Eramet a urcat astăzi cu 4% la bursă. Acțiunile sale au crescut cu 47% de la începutul anului, determinate de impulsul excepțional al manganului rezultat din oprirea producției la Gemco din Australia. Fenomenul pare chiar să fie în creștere, deoarece stocurile din porturile chineze tot mai scăzute.

„Inaugurarea Centenario este o etapă crucială care ar trebui să consolideze profilul grupului prin ancorarea acestuia în tranziția energetică, majoritatea activităților existente fiind concentrate pe oțel, oțel inoxidabil și construcții. Litiul ar trebui să fie extrem de profitabil din 2025, impunându-se ca al treilea motor al rezultatelor din 2026”, indică Maxime Kogge. „Proiectul este unul dintre singurele care utilizează tehnologia de extracție directă (cu Livent) care ar trebui să garanteze costuri unitare competitive” de 5.000 USD pe tonă la ieșirea din uzină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Pepenele românesc, la control: Se caută urme de pesticide

O operațiune care va demara mâine, 8 iulie și va dura...

Alegeri americane: Miliardarii din spatele lui Joe Biden

Averea totală a celor mai mari donatori ai campaniei lui...

Banca Nordea acuzată că a spălat banii rușilor

Este cel mai mare caz de spălare de bani din Danemarca.

Racheta europeană Ariane 6, gata să-și ia zborul

Lansarea este prevăzută pentru 9 iulie, după aproape...

Companiile franceze se pregătesc pentru o perioadă de haos

De ce este speriat mediul de afaceri din Franța? De o...

20 mld. euro pentru agricultura românească, până în 2027

Europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședinte al...

Grecia, NU! Spania, NU! Dar de ce Norvegia?

În nordul continentului european, țări precum Norvegia...

Bucureștenii, o nouă zi de foc! Și este doar începutul

Noul val de căldură care cuprinde România este abia la...

Benzina și motorina s-au ieftinit în prima zi din weekend

Fără o direcție clar conturată. Cam așa a evoluat...

WhatsApp nu va mai funcționa pe aceste 35 de smartphone-uri

Anul acesta, nu mai puțin de 35 de smartphone-uri vor...

Este cel mai subțire ceas din lume, ceva incredibil! VIDEO

Poate una dintre trăsăturile specifice sau ciudățeniile...

Bursa de la București încheie săptămâna cu optimism

Titlurile Băncii Transilvania, cele mai tranzacționate. 

Prețul aurului atinge cel mai ridicat nivel din ultima lună

Prețul aurului a urcat vineri la cel mai ridicat nivel...

În Portugalia, avantaje fiscale pentru străini

Noul guvern de dreapta al Portugaliei caută o formulă...

Guvernul cancelarului Olaf Scholz evită o gravă criză

A fost la un pas, dar a scăpat. Grație unui acord cu...


pixel