Ilie Bolojan și Tánczos Barna pregătesc pachetul de reformă pe repede înainte
Premierul Ilie Bolojan a...
Cristian Erbaşu, președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții, a atras atenția că domeniul construcțiilor se zbate cu lipsa gravă de oameni, majoritatea preferând să lucreze în străinătate iar și mai grav va deveni momentul când se va începe reconstrucția Ucrainei.
Erbașu a atras atenția că vor fi probleme cu fondurile din PNRR ”vor fi probleme spre deosebire de fondurile europene cu cele din PNRR” și a explicat că acestea ”au niște borne fixe” iar în această situație din România, respectarea lor devine dificilă deoarece ”la noi când se spune îmbunătățirile, acest lucru este egal cu complicare și îngreunare”.
Președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții a mai atras atenția că de multe ori atunci când se aduc modificări în proceduri unele lucruri ajung ”să se bată cap în cap”.
_________________________
_________________________
Citește și:
De ce se blochează investiţiile publice. Cristian Erbaşu: Statului i se întâmplă ceea ce păţeşte şi mediul privat
Cristian Erbaşu, președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții, a vorbit despre blocajele care apar în executarea unor proiecte publice.
"În România se construieşte cu 700 de euro – acum de vreun an-doi, pentru că înainte se construia cu 500 de euro – în Polonia se construieşte cu 1.200-1.300 de euro, iar în Belgia se construieşte cu 2.500 de euro (n.r. – metrul pătrat). Acelaşi lucru – spaţiu locativ – se vinde în România cu 1.000, 1.200, 1.500 de euro, se vinde în Polonia cu 2.500 şi în Belgia cu 5.000-6.000. Nu sunt în centrul oraşelor mari, mai pe la margine. Să vă spun acum profiturile. Profiturile medii în România sunt undeva spre 40% şi scad spre 30%, în Polonia sunt în jur de 20, în Belgia 12. Deci lucrurile sunt invers. Să nu ne surprindă faptul că lucrurile nu merg bine. Nu au o direcţie sănătoasă. (...)
În altă ordine de idei, în ceea ce priveşte birocraţia, acelaşi lucru care se întâmplă în zona privată – şi mi s-a întâmplat şi mie – şi anume faptul că documentaţia durează cinci ani, acelaşi lucru i se întâmplă şi statului. Durează 3-4 ani documentaţia, după care doreşte în maximum doi ani să se realizeze investiţia. Lucrurile ar trebui să fie invers. Mai mult decât atât, se fac nişte bugete cu care se porneşte şi care la momentul punerii în operă nu mai sunt de actualitate. Dacă mai vine şi o inflaţie precum cea de acum... toate aceste proiecte, spre final, se blochează", a declarat Cristian Erbaşu în cadrul conferinţei „Cum (NU) construim în România. Soluții la provocările momentului”, organizată de către DC News Media Group, trust media din care fac parte DCNews, DCBusiness, DCMedical, ȘtiriDiaspora, DefenseRomânia, Spectacola, Astrosens, DCNewsTV și Radio DCNews. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Premierul Ilie Bolojan a...
Ministerul Afacerilor Interne,...
Statul reia sprijinul pentru...
Judecătorii CCR ar putea rămâne...
România nu pierde niciun euro...
Banca Națională a României a...
Piața de capital românească a...
e-Factura, amânată pentru micii...
Ministrul Finanțelor anunță...
Vijeliile au făcut ravagii:...
AUR atacă la Curtea...
Printre cele mai sensibile...
Prima moţiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul...
Declarația SAF-T pentru iunie...
Leul s-a apreciat luni, 14...
Creșterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) are...
Prețurile carburanților pe 14...
ROBOR și IRCC, în scădere...
Guvernul pregătește eliminarea unor scutiri și deduceri...