Eugen Rădulescu (BNR): Deficitul României, ca cel al unei țări aflate în război
Deficitul bugetar al României...
În timpul unui discurs adresat parlamentului turc, Erdogan l-a citat pe Putin, spunând că Europa ar putea să-și obțină aprovizionarea cu gaz de la hub-ul din Turcia, în timp ce aprovizionarea Rusiei către Europa a fost întreruptă de sancțiunile legate de Ucraina și de scurgerile provocate la conductele Nord Stream care trec pe sub Marea Baltică. Săptămâna trecută, cei doi lideri au discutat despre crearea unui hub de gaze la o întâlnire față în față desfășurată în marja summitului de la Astana.
„Turcia s-a dovedit a fi cea mai fiabilă rută pentru livrări, chiar și în Europa”, a spus Putin săptămâna trecută. Pe viitor, a adăugat liderul de la Kremlin, dacă gazoductele Nord Stream nu vor fi operaţionale, Rusia ar putea redirecţiona gazele către Turcia şi „să creeze cel mai mare hub al gazelor pentru Europa în Turcia”. „Asta, desigur, dacă partenerii noştri sunt interesaţi. Şi dacă va fi rentabil economic, evident”, a mai remarcat el.
Prețurile gazelor au crescut vertiginos de când Rusia a început invazia Ucrainei, iar UE s-a chinuit să găsească surse alternative de energie după ce Rusia a decis să-și reducă livrările către Europa ca răspuns la sancțiunile occidentale.
Turcia, membru NATO, are relații strânse atât cu Ucraina, cât și cu Rusia și a căutat să echilibreze relațiile în timpul conflictului din Ucraina, respingând sancțiunile occidentale împotriva Moscovei, dar criticând în același timp Rusia pentru ceea ce Kremlinul numește o „operație militară specială” în Ucraina. Totodată, Turica a livrat Kievului cu drone armate.
Alături de Organizația Națiunilor Unite, Turcia a intermediat acordul din iulie pentru a debloca exporturile de cereale ucrainene din porturile sale de la Marea Neagră, în ceea ce rămâne singurul progres diplomatic semnificativ în conflictul de peste șapte luni început de Putin pe 24 februarie. Relațiile Ankarei cu Rusia sunt complexe, cele două țări cooperând strâns în ceea ce privește aprovizionarea cu energie, fiind însă în contradicție pe dosare precum conflictele din Siria, Libia și Azerbaidjan, potrivit Digi24.
Declarație șocantă! Nouriel Roubini: Într-un anume sens, al Treilea Război Mondial a început deja
Pe fondul conflictului din Ucraina și în contextul confruntărilor ce se vor da între marile puteri, economistul Nouriel Roubini, supranumit Doctor Doom după ce a prezis cu acuratețe criza economică din 2008, a declarat că, într-un anumit sens, al Treilea Război Mondial a început deja.
Escaladarea nucleară a conflictului din Ucraina, care durează deja de aproape opt luni, nu poate fi decât începutul unei bătălii globale, a declarat Nouriel Roubini, profesor de afaceri la Universitatea din New York, care a prezis criza din 2008.
Potrivit acestuia, lumea ar putea asista, de asemenea, la un conflict nuclear în Iran și, ceea ce îngrijorează cel mai mult SUA, la un război al Chinei pentru Taiwan. El susține că există deja un război rece între SUA și China, care ar putea escalada într-un "război fierbinte", deoarece președintele Xi Jinping încearcă să unească China și Taiwanul.
Este începutul a altceva
"Într-un anumit sens, cel de-al treilea război mondial a început deja", a declarat Roubini. "A început în Ucraina, pentru că acest conflict are implicații mai largi care depășesc cu mult Rusia și Ucraina. Este începutul a altceva".
Vorbind pentru Yahoo Finance, Roubini a subliniat amenințările geopolitice și ceea ce el numește noul Război Rece care a izbucnit între Statele Unite și China, precum și între Occident și puterile "revizioniste", inclusiv Rusia, China, Iran, Coreea de Nord și Pakistan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.