Austeritate în numele credinței: Papa Francisc, arhitectul unei revoluții financiare
Papa Francisc, reformatorul...
Salariul minim net lunar va fi de 4.250 de lire (275 de dolari), a declarat Erdogan în timpul unei conferințe de presă televizate. În 2021, acesta era de 2.826 de lire, o cifră care s-a convertit la 380 de dolari la începutul anului, dar care a scăzut la 186 de dolari odată cu deprecierea de 51% a lirei.
Creșterea compensează deprecierea lirei din acest an, astfel că salariile rămân la nivelul de anul trecut în dolari, a declarat Nick Stadtmiller, director pentru piețe emergente la Medley Advisors din New York. "Acest lucru șterge impulsul de competitivitate în materie de costuri al forței de muncă mai ieftine, datorat lirei mai slabe", a spus el.
Mai mult de 40% din toți lucrătorii din Turcia câștigă salariul minim, potrivit instituției de securitate socială a țării, ceea ce înseamnă că majorarea se va răsfrânge pe scară largă asupra economiei într-un moment în care sondajele arată că popularitatea lui Erdogan este în scădere, scrie Bloomberg.
"Creșterea salariului minim este de 50% și este cea mai mare creștere din ultimii 50 de ani", a declarat Erdogan. "Cred că acest lucru arată hotărârea noastră de a nu-i lăsa pe muncitorii noștri să fie striviți de creșterea prețurilor.
Banca Turciei a REDUS DOBÂNDA cu 100 de puncte de bază
Turcia, penalizată de agenția de evaluare Fitch. Unde a greșit Erdogan
Turcia se adânceşte în criză, prăbuşirea lirei pare că nu poate fi stopată
"Începând de anul viitor, vom aboli atât impozitul pe venit, cât și cel de timbru asupra salariului minim", a adăugat el.
Deși majorarea ar putea atenua nemulțumirea care a prins rădăcini în rândul familiilor muncitoare aflate în dificultate, ar putea, de asemenea, să alimenteze inflația deja ridicată.
"O mulțime de companii aflate în dificultate vor încerca să dea mai puțin și, fără îndoială, șomajul va crește", a declarat Mike Harris, fondatorul companiei de consultanță Cribstone Strategic Macro, cu sediul la Londra. "Întrebarea este cât de mult din puterea de cumpărare de rezervă va alimenta o cerere mai mare de valută străină până când acea creștere de 50% se va filtra în inflație."
Prețurile de consum au crescut anual cu 21,3% în noiembrie, inclusiv o creștere medie de 27,1% a costului alimentelor. În acest an, lira a pierdut mai mult de jumătate din valoarea sa față de dolar, ceea ce a dus la creșteri puternice ale prețurilor în toate domeniile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Papa Francisc, reformatorul...
Scade numărul firmelor intrate...
Acționarii au aprobat în AGA un...
Grupaj de știri.
Lichiditate solidă și aprecieri...
Donald Trump ar dori să vadă...
Eveniment de proporții la...
Hidroelectrica a semnat un...
Reformă de amploare la...
„Este prețul libertății” – așa...
Trump atacă dur China pentru că...
Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...
Poziție fermă a SUA împotriva...
Guvernul pregătește compensații...
Leul s-a apreciat ușor joi în...
Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...
După ce a jucat încă de la...
În ședința de Guvern de astăzi,...
Guvernul urmează, în ședința de...
Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...
Firme care întrețin spații...
Cătălin Leonte, Director...
ROBOR în ușoară creștere,...
Guvernul continuă Programul de...
Cristian Popa (BNR) spune că:...
După ce a controlat inflația,...
CEC Bank acordă și în 2025...
Trump pierde omul-cheie din...