Erdogan promite majorarea salariului minim cu 50%

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Erdogan promite o majorare consistenta a salariului minim
Erdogan promite o majorare consistenta a salariului minim
Salariul minim din Turcia va crește cu 50% în 2022 pentru a contribui la compensarea costurilor de trai care au crescut în timp ce banca centrală a declanșat o serie de reduceri ale dobânzilor care au slăbit liră, pentru a sprijini eforturile președintelui Recep Tayyip Erdogan de a reconfigura economia.

Salariul minim net lunar va fi de 4.250 de lire (275 de dolari), a declarat Erdogan în timpul unei conferințe de presă televizate. În 2021, acesta era de 2.826 de lire, o cifră care s-a convertit la 380 de dolari la începutul anului, dar care a scăzut la 186 de dolari odată cu deprecierea de 51% a lirei. 

Creșterea compensează deprecierea lirei din acest an, astfel că salariile rămân la nivelul de anul trecut în dolari, a declarat Nick Stadtmiller, director pentru piețe emergente la Medley Advisors din New York. "Acest lucru șterge impulsul de competitivitate în materie de costuri al forței de muncă mai ieftine, datorat lirei mai slabe", a spus el.

Mai mult de 40% din toți lucrătorii din Turcia câștigă salariul minim, potrivit instituției de securitate socială a țării, ceea ce înseamnă că majorarea se va răsfrânge pe scară largă asupra economiei într-un moment în care sondajele arată că popularitatea lui Erdogan este în scădere, scrie Bloomberg.

 "Creșterea salariului minim este de 50% și este cea mai mare creștere din ultimii 50 de ani", a declarat Erdogan. "Cred că acest lucru arată hotărârea noastră de a nu-i lăsa pe muncitorii noștri să fie striviți de creșterea prețurilor.

Banca Turciei a REDUS DOBÂNDA cu 100 de puncte de bază

Turcia, penalizată de agenția de evaluare Fitch. Unde a greșit Erdogan

Turcia se adânceşte în criză, prăbuşirea lirei pare că nu poate fi stopată

"Începând de anul viitor, vom aboli atât impozitul pe venit, cât și cel de timbru asupra salariului minim", a adăugat el.

Deși majorarea ar putea atenua nemulțumirea care a prins rădăcini în rândul familiilor muncitoare aflate în dificultate, ar putea, de asemenea, să alimenteze inflația deja ridicată. 

"O mulțime de companii aflate în dificultate vor încerca să dea mai puțin și, fără îndoială, șomajul va crește", a declarat Mike Harris, fondatorul companiei de consultanță Cribstone Strategic Macro, cu sediul la Londra. "Întrebarea este cât de mult din puterea de cumpărare de rezervă va alimenta o cerere mai mare de valută străină până când acea creștere de 50% se va filtra în inflație."

Prețurile de consum au crescut anual cu 21,3% în noiembrie, inclusiv o creștere medie de 27,1% a costului alimentelor. În acest an, lira a pierdut mai mult de jumătate din valoarea sa față de dolar, ceea ce a dus la creșteri puternice ale prețurilor în toate domeniile. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Năstase a demonstrat tuturor că, deși este general-maior
Calcule și evaluări / FOTO: Freepik
Recoltarea cerealelor / Foto: Freepik
De la 1 august TVA-ul se modifică
Furtuna din Caraș Severin
Judecătorie / Foto: Freepik
BVB/ FOTO: Facebook
Kim Jong Un și Vladimir Putin
Donald Trump
La benzinărie în drum spre mare / FOTO: Frepik
Caniculă

Codul roșu de caniculă, prelungit până luni

Valul de căldură lovește din plin sudul României cu...

Nișișor Dan și Alexander Van der Bellen
Audit / Foto: Freepik
CNE Cernavoda
Romsilva
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce interdicții de circulație pe șosele

Autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, cu excepţia...

Grafic
China National Nuclear Corp.
Militari / Foto: MApN
Se schimbă Codul fiscal / Foto: Freepik
Se schimbă legea retrocedărilor. Strada Băcani, Centrul Vechi din BUcurești
Dosare

Legea austerității, publicată în Monitorul Oficial

Decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri...

Bursa de la București / FOTO: Facebook
Românii se pregătesc de impact

pixel