Erdogan se întâlnește cu Putin. Vor discuta despre bani. Mulți bani

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Vladimir Putin și Recept Tayyip Erdogan
Vladimir Putin și Recept Tayyip Erdogan
Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan se testează reciproc în Orientul Mijlociu. Însă există ceva ce îi împiedică pe cei doi să întondă coarda prea tare, rădăcinile economice adânci ale celor două țări.

O răsturnare a acestei stări de fapt a fost testată de liderul de la Kremlin în anul 2016, atunci când au fost impuse restricții extinse asupra comerțului în urma doborârii unui avion militar rus în Siria de către avioane de luptă turcești.

Discordia a dus la pierderi de locuri de muncă și la majorarea deficitului comercial din Turcia, în timp ce în Rusia inflația a crescut.

Ultima dintre măsuri a fost abandonată de Putin în 2018, pe măsură ce relațiile s-au îmbunătățit.

Care sunt interesele în Idlib

De data aceasta, miza ar putea fi și mai mare, deoarece alianța recentă a adâncit legăturile economice. Rusia și-a reluat statutul de al doilea cel mai mare partener comercial al Turciei, cu o cifră de afaceri totală de aproximativ 26 de miliarde de dolari, pe măsură ce afacerile și-au revenit de la ultimul spate.

Comerțul dintre Rusia și Turcia și-a revenit de la o scăderea din 2016

Turcia ocupă locul șapte printre cei mai mari parteneri comerciali ai Rusiei, iar Moscova construiește o centrală nucleară de 20 de miliarde de dolari pentru vecinul său din sud și a deschis un al doilea gazoduct sub Marea Neagră, în ianuarie.

De asemenea, Turcia a cumpărat în 2019 un sistem de apărare aeriană de 2,5 miliarde de dolari din Rusia și și-a exprimat interesul să cumpere și mai multe.

Vladimir Putin, posibilă întâlnire cu Recep Tayyip Erdogan

Industria turismului din Turcia, o sursă majoră de venituri în valută, se bazează pe Rusia de unde provin 16% din vizitatorii străini într-un an, iar interdicția de zbor în 2016 a fost o lovitură majoră. Erdogan a fost forțat să facă eforturi pentru a se reapropia de liderul rus pentru ca acesta să ridice sancțiunile turistice după o scăderea abrptă a veniturilor din industrie.

Exporturile de produse turcești în Rusia s-au redus în timpul ultimei neînțelegeri

Fermierii turci au fost cei mai mari perdanți ai ultimei răciri a relațiilor cu Rusia, întrucât Putin a impus interdicția fructelor și legumelor pentru a ajuta întreprinderile interne care investesc în producția de alimente. Televiziunea de stat rusă a difuzat, în acea perioadă, cum roșiile importate din Turcia erau distruse cu buldozerul. Fructele au reînceput să fie importate din luna mai 2018. De atunci, vânzările și-au revenit, dar nu au mai ajuns la nivelurile anterioare anului 2016.

Pâinea cea de toate zilele

Turcia este cel mai mare importator de grâu din Rusia, iar exporturile au crescut într-un nivel record în ultimii doi ani, ceea ce ar putea face Moscova mai vulnerabilă în acest moment. În 2016, Erdogan a eliminat complet achizițiile de grâu din Rusia, dar această strategie era plină de riscuri pentru Turcia, cel mai mare exportator de făină din lume și unul dintre cei mai mari consumatori de pâine pe cap de locuitor.

Piața gazelor

Turcia a fost a treia cea mai mare piață de desfacere pentru gazul rusesc în 2019.

Un alt domeniu în care Rusia a investit semnificativ în relațiile comerciale cu Turcia este piața gazelor naturale. Gigantul Gazprom PJSC a deschis în ianuarie conducta de gaz natural TurkStream sub Marea Neagră, pentru a-și crește cota de piață în Turcia și pentru a reduce dependența Rusiei de Ucraina ca rută de tranzit.

Deficitul comercial ridicat al Turciei și rata crescândă a șomajului au pus-o într-o poziție mai slabă decât Rusia pentru a face față unei crize comerciale.

Peste 13% dintre turci sunt șomeri acum, comparativ cu puțin peste 10% înainte de ultima perioadă. În schimb, Putin și-a petrecut ultimii ani construind unele dintre cele mai mari rezerve de valută din lume și reducând cheltuielile pentru a face Rusia mai rezistentă la amenințările exterioare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel