Erste susține că Leul se va deprecia în perioada 2020-2021
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Vor putea cumula în continuare pensia cu venitul de la instituțiile publice: persoanele alese în funcții publice, la nivel central și local; profesorii; persoanele care au venituri din drepturi de autor; membrii Academiei Române; persoanele cu handicap gr
Vor putea cumula în continuare pensia cu venitul de la instituțiile publice: persoanele alese în funcții publice, la nivel central și local; profesorii; persoanele care au venituri din drepturi de autor; membrii Academiei Române; persoanele cu handicap gradul III. Se exceptează și situațiile în care, după pensionare, se desfășoară o activitate plătită la oră.
Leul va continua să se deprecieze în următorii ani, din cauza deficitului de cont curent ridicat, se arată într-un raport publicat vineri de grupul bancar austriac Erste, care previzionează o slăbire medie a monedei României cu 2-3% pe an în termeni nominali, în perioada 2020-2021.

BNR va continua să intervină pe piaţă pentru a netezi orice volatilitate extremă a cursului de schimb euro/leu, dar nu se va opune tendinţei de pe piaţă, apreciază analiştii Erste. Aceştia consideră că anul viitor sunt şanse reduse ca politica fiscală să rămână la fel de relaxată ca în anii precedenţi, exceptând potenţiala implementare a Legii pensiilor. O majorare cu 40% a pensiilor în septembrie 2020 va constrânge marja de manevră a Guvernului în implementarea investiţiilor sau a altor măsuri de relaxare înaintea alegerilor, se arată în raport.

Leul își mai revine un pic și ajunge la 4,7781 lei față de euro

'Estimăm o încetinire a PIB-ului în 2020 la 3,5%, de la 4% în 2019. Creşterea va fi mai redusă dacă Guvernul adoptă măsurile decisive de consolidare fiscală solicitate de Comisia Europeană', susţin analiştii Erste, care atrag atenţia că încrederea investitorilor s-a deteriorat la finalul acestui an.

În 2019, BNR a menţinut nemodificată rata dobânzii la 2,5%.

'Credem că banca centrală va echilibra riscurile interne şi externe, iar rata dobânzii va rămâne şi în 2020 la 2,5%. Relaxarea politicii monetare de către BCE şi alte bănci centrale importante, cuplată cu presiunile inflaţioniste interne, justifică această strategie de politică monetară', apreciază autorii raportului. Politica fiscală expansionistă este, deocamdată, un alt factor important care previne o reducere a ratei dobânzii. De asemenea, o majorare este puţin probabilă, previzionează analiştii Erste.

Aceştia se aşteaptă ca Ministerul de Finanţe să utilizeze luna aceasta buffer-ul pentru a acoperi necesitatea de finanţare pentru 2019, derivat dintr-o ţintă considerabil mai ridicată pentru deficitul bugetar. De asemenea, rata inflaţiei ar urma să fie aproape de limita superioară a ţintei BNR (3,5%).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel