Escrocherie URIAȘĂ! Japonezul care a avut totul și a rămas cu nimic
Autor: Andreea Craciun
Data publicării:
Cinci ani a făcut ce-a vrut și șapte ani a stat după gratii
Cinci ani a făcut ce-a vrut și șapte ani a stat după gratii
Traderul japonez Yasuo Hamanaka a devenit autorul uneia dintre cele mai răsunătoare escrocherii ai anilor 1990. Cinci ani de zile el a reușit să-i înșele, să-i păcălească pe toți, menținând un deficit artificial pe piața cuprului și câștigând profituri uriașe. Într-un final a fost prins.

Absolvent al Universității din Tokyo, Yasuo și-a găsit loc de muncă la departamentul de investiții al companiei Sumitomo Group, fondată în 1615 și care, în prima jumătate a anilor 1990, figura printre primele cinci cele mai valoroase firme din Japonia. Un tip banal, foarte conștiincios și muncitor, care nu pleca aproape niciodată acasă împreună cu ceilalți colegi la închiderea programului. Rămânea la birou până la trei dimineața, așteptând închiderea cotațiilor la Bursa metalelor din Londra (LME), pentru a fi mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă. 

O sârguinciozitate apreciată de șefime și răsplătită: după 15 ani de muncă de la începutul carierei, el a devenit traderul șef al Sumitomo Group, funcție ce-i oferea accesul la imensele resurse ale corporației, dar și șansa de a-și pune în aplicație o idee simplă, dar foarte eficientă la care se gândea de ceva timp: să cumpere cupru de oriunde se poate, creând, astfel, un deficit artificial pe piață și să-l vândă, apoi, la prețuri ridicate. În 1986 s-a pus pe treabă, dar primele câștiguri au apărut abia în 1991, când achizițiile masive de cupru au început să-și lase amprenta asupra deosebit de conservatoarele cotații, care au explodat, pur și simplu.

Hamanaka a fost cel mai influent dintre traderii de pe piața cuprului. Au existat perioade când controla 80% din tot cuprul aflat în depozitele LME. La Sumitomo nimeni nu bănuia nimic: reputația ireproșabilă a angajatului spulbera orice eventuală suspiciune, iar acțiunile lui au ajutat corporația să atragă profituri importante de pe piața cuprului. Ca atare, conducerea companiei i-a acordat mână libere, de care s-a folosit din plin. 

Japonezul cumpăra contracte, pe care le păstra, provocând o creștere puternică a cererii. Așa a procedat cinci ani, jonglând cu aproape 5% din piață, adică în jur de 800.000 de tone de cupru, al cărui preț s-a dublat în perioada respectivă. Hamanaka a greșit însă la calcule privind rezervele de cupru. Scumpirea metalului a făcut rentabile zăcămintele cu un cost de producție ridicat, stimulând diferite activități industriale costisitoare. 

Citește și Au vrut să cumpere tot argintul din lume, dar au pierdut tot

De aceea, pentru a menține creșterea prețurilor, japonezul a fost nevoit să cumpere ilegal cupru fizic - așa a mai achiziționat alte aproximativ 3-4% din rezervele mondiale ale acestui metal. Hamanaka a căzut în aceeași capcană ca frații Hunt: pentru a-și ascunde escrocheria el a continuat să cumpere cupru, contractând alte și alte împrumuturi, făcute ilegal, fără acordul companiei, falsificând, pur și simplu, un munte de documente și ținând o contabilitate dublă. 

Totul a ieșit la iveală în 1996 când, în urma unei verificări, auditorii Sumitomo au descoperit că unele dintre operațiunilor cu cupru se efectuau printr-o bancă offshore, cu care compania nu colaborase niciodată. Conducerea companiei a decis însă că nu este ceva foarte grav și nu este cazul de scandal. Totuși, Hamanaka a fost retras de la tranzacționări și a primit o funcție și mai înaltă. Dacă alții s-ar fi bucurat, pentru japonez a însemnat sfârșitul carierei. 

Dispariția lui Yasuo și a achizițiile lui constante au bulversat piața cuprului, unde, în foarte scurt timp prețurile s-au prăbușit cu 30%, antrenând pierderi enorme pentru numeroși investitori. Pe 5 iunie 1996, Hamanaka și-a recunoscut vina, iar opt zile mai târziu, președintele corporației ieșea în fața presei cerând iertare pentru greșeli, dar și pentru încrederea excesivă acordată unui angajat. Hamanaka a fost arestat sub acuzația de manipulare a prețurilor. 

Dar documentele erau atât de bine falsificate, încât anchetatorii niponi nu au reușit să identifice decât o singură mare escrocherie de 700 milioane de dolari. În loc de 15 ani închisoare, fostul trader, care în cei doi ani de proces a dat dovadă de un calm înspăimântător, a primit opt și a executat 7. A fost eliberat condiționat în 2005. De atunci, trăiește retras într-un cartier din suburbia Tokyo.   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel