Este cea mai sigură investiție în România în vremuri de criză

Autor: Elena Cristian
Data actualizării:
Data publicării:
Investiție / FOTO: Freepik
Investiție / FOTO: Freepik
Piaţa terenurilor din România a rămas stabilă în 2024, în ciuda incertitudinii economice și politice,

Piața terenurilor din România a continuat să fie una stabilă în 2024, înregistrând tranzacții de aproximativ 450 de milioane de euro, un volum similar celui din 2023. Aceasta se întâmplă într-un climat economic și politic marcat de incertitudine, potrivit raportului anual publicat de Colliers.

Bucureștiul, centrul tranzacțiilor imobiliare

Bucureștiul și zona metropolitană au continuat să fie principalele puncte de interes pe piața terenurilor, generând aproximativ 80% din tranzacțiile din 2024. Majoritatea acestor tranzacții au fost legate de proiecte rezidențiale, care au reprezentat 70% din total.

Terenurile cu autorizații de construcție își mențin valoarea

„Terenurile cu documentații de urbanism aprobate și-au menținut valoarea, în timp ce proprietățile care necesită astfel de demersuri au înregistrat scăderi semnificative, uneori de până la 30%-40%,” a declarat Sînziana Oprea, director Land Agency la Colliers România. Aceste diferențe de valoare reflectă interesul investitorilor pentru terenuri care permit implementarea rapidă a proiectelor.

Terenurile strategice continuă să atragă investitori

Investitorii locali au păstrat o poziție dominantă pe piață, iar interesul pentru terenuri în zone strategice a continuat să crească. Zonele precum Militari-Preciziei, Cotroceni-Progresului și Băneasa-Sisești au devenit puncte cheie pentru dezvoltare. „Zona metropolitană a Bucureștiului, în special în apropierea nodurilor autostrăzii A0, a devenit din ce în ce mai atractivă,” adaugă Sînziana Oprea.

Terenurile pentru retail și alte sectoare de investiții

Tranzacțiile cu terenuri pentru proiecte de retail au reprezentat 20% din volumul total al pieței, iar închiderea unor tranzacții strategice a fost o tendință semnificativă în acest sector. „Retailerii au adoptat o strategie de consolidare și expansiune, concentrându-se pe zonele rămase neacoperite,” explică raportul.

De asemenea, interesul pentru alte sectoare, precum ospitalitatea, medicalul și energia, a fost evident, iar tranzacțiile au inclus atât achiziții de terenuri pentru dezvoltări viitoare, cât și tranzacții importante în sectorul birourilor.

Consolidarea pieței și tendințele de viitor

În ceea ce privește evoluția pieței pe termen mediu, investitorii locali continuă să fie încrezători în viitorul pieței terenurilor din România. În 2025, piața va depinde de stabilitatea guvernamentală după alegerile prezidențiale și de finalizarea tranzacțiilor amânate anterior. „Investitorii, în special cei locali, rămân încrezători în evoluția pieței pe termen mediu și lung,” subliniază raportul.

Tranzacțiile importante din 2024 și perspective pentru 2025

Printre tranzacțiile semnificative ale anului 2024 se numără achiziția platformei Roca Preciziei/HILS, care a implicat 12 hectare evaluate la aproximativ 24 de milioane de euro. De asemenea, tranzacțiile din portofoliul CPI și achiziția fostei fabrici Muntenia de către dezvoltatorul israelian Dimri au marcat un an dinamic pentru piața terenurilor.

În ceea ce privește 2025, piața terenurilor va depinde în mare măsură de evoluțiile politice și de finalizarea unor tranzacții amânate. „Piața va funcționa într-un ritm normal și în 2025, dacă nu intervin schimbări majore neașteptate,” conchide raportul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României
Casă de schimb valutar
Ceaușescu pe șantier / Foto: Fototeca online a comunismului românesc / Cota: 116/1979
Declarația unică - Foto ilustrativ
Indicele ROBOR la 3 luni a început să scadă
Tanczos Barna

România va încasa 1,3 miliarde euro din tranşa 3 din PNRR

România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din...

Cristian Popa, BNR
Calendar fiscal

Modificări în declarația 100. Apare o nouă obligație fiscală

ANAF actualizează formularul 100, apare o nouă obligație...

OECD
București interbelic
Indici bursieri
Ședință de Guvern
Deficit comercial / Foto: Freepik
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Foto ilustrativ: Freepik.com
Jocuri de noroc
Bună dimineața! /FOTO: Freepik
Gazprom / Foto: Gazprom
BVB

Bursa de Valori București începe săptămâna cu evoluții mixte

BET și BET-NG în scădere, BET-FI și BET-BK în ușoară...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Investitorii români sunt îngrijorați
Indici bursieri

pixel