Este cel mai mare PERICOL ce amenință VIAȚA pe Terra

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Este o ipoteză bazată pe concluzii științifice
Este o ipoteză bazată pe concluzii științifice
Lars Henrik Augor, consultant științific al publicației daneze Berlingske, a scris "The Big Bad Book of Disasters" (Marea carte rea a dezastrelor), o carte pentru copii mai mari și adulți despre toate amenințările la adresa vieții pe Pământ, atât cele naturale, cât și cele provocate de om. Concluzia la care ajunge este surprinzătoare. 

În 1949, un om de știință olandez a făcut o mare descoperire în timp ce cioplea roci pe versanții munților de deasupra frumosului lac Toba, cu o lungime de aproximativ 100 de kilometri și situat pe una dintre cele mai mari insule din lume, Sumatra din Indonezia. Lacul Toba are o adâncime de 500 de metri și este de două ori mai mare decât insula Bornholm.

Oamenii de știință au descoperit că versanții munților sunt formați din anumite tipuri de roci, ce apar doar când lava vulcanică se răcește și se întărește. Toba este cel mai mare lac vulcanic din lume, care s-a ivit împreună cu munții din jurul lor, în timpul celui mai mare dezastru natural de pe Pământ din ultimii 100.000 de ani. Se poate spune cu certitudine că aceasta a fost cea mai grea încercare din istorie pentru strămoșii noștri. 

S-a întâmplat în urmă cu aproximativ 75.000 de ani. Se pare că, atunci, Pământul s-ar fi zguduit ore, chiar zile la rând, din cauza numeroaselor cutremure puternice înainte de a se fisura. Apoi vulcanul s-a deschis și a aruncat o cantitate imensă de cenușă, lavă, noroi încins și alte porcării. Vulcanul a afectat mai întâi insula Sumatra, unde o suprafață mare a fost acoperită cu un strat de lavă, funingine și cenușă de până la 400 de metri adâncime. Toate plantele și animalele de pe o rază de câteva sute de kilometri de la vulcan au fost îngropate pentru totdeauna în acest strat.

Norul de cenușă de pe cer a fost atât de mare încât, în mare parte din Asia, ziua s-a transformat probabil în cea mai întunecată noapte. În sudul Indiei, la peste 2.000 de kilometri de Toba, se găsește un strat de cenușă de câțiva metri grosime de la acea erupție. Chiar și un lac din sudul Africii, aflat la 7 mii de kilometri de vulcan, avea urme de cenușă de la Toba!

Citește și Experții AVERTIZEAZĂ: Totul arată că o să erupă! Este inevitabil

Vânturile din atmosfera înaltă au purtat cenușa și gazele vulcanice în jurul globului. Ca un înveliș ce bloca cea mai mare parte a razelor soarelui și s-a lăsat frigul. Potrivit estimărilor, temperatura globală ar fi scăzut, atunci, cu 10 grade. A fost nevoie de mulți ani pentru ca ceața vulcanică să se risipească și temperaturile să crească din nou. Acest fenomen se numește iarnă vulcanică. O iarnă rezultată în urma unei erupții vulcanice durează mai mulți ani.

Temperatura medie anuală în Danemarca este de opt până la nouă grade Celsius. Acest lucru înseamnă că, dacă un vulcan precum Toba ar erupe în aceste zile, temperatura în Danemarca ar scădea la aproximativ minus două grade. Vara va fi ca o toamnă rece, toamna și primăvara vor fi ca o iarnă foarte rece, dar iarna va fi ca un congelator. Acesta este, de altfel, cel mai mare perciol care amenință viața pe Pământ. Iar pe Terra există suficienți supervulcani care, dacă ar erupe, iar unii dintre ei sunt în stare latentă, ar provoca dezastre cu urmări greu de anticipat și cuantificat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contor electric
Este o veste bună pentru cele doua banci
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...

007 / FOTO: Wikipedia
Completare document / FOTO: Freepik
Fermieri
santorini - FOTO: Freepik@saralaphotography94

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....

Satelit / FOTO: Freepik
slow shopping - FOTO: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

O selecție a celor semnificative informații ale zilei...

Construirea Zidului Berlinului, 1961 / Foto: Arhiva Națională a Germaniei
Litoralul românesc
Recoltarea ceții
Foxconn
Donald Trump / Foto: Casa Albă

Tarife, dobânzi, criptomonede, pariul pe Trump se clatină

La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...

Are cineva nevoie de un cutit de 150.000 de dolari? VIDEO

Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...

Bursa de Valori București
Oameni pe stradă
Bani

Leul încheie săptămâna impunându-se în fața dolarului

BNR a anunțat cotațiile valutare pentru vineri, 21...

Energie regenerabilă / Sursa: Freepik.com

Burduja: România are nevoie de energie sigură, accesibilă

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit despre...


pixel