În 1949, un om de știință olandez a făcut o mare descoperire în timp ce cioplea roci pe versanții munților de deasupra frumosului lac Toba, cu o lungime de aproximativ 100 de kilometri și situat pe una dintre cele mai mari insule din lume, Sumatra din Indonezia. Lacul Toba are o adâncime de 500 de metri și este de două ori mai mare decât insula Bornholm.
Oamenii de știință au descoperit că versanții munților sunt formați din anumite tipuri de roci, ce apar doar când lava vulcanică se răcește și se întărește. Toba este cel mai mare lac vulcanic din lume, care s-a ivit împreună cu munții din jurul lor, în timpul celui mai mare dezastru natural de pe Pământ din ultimii 100.000 de ani. Se poate spune cu certitudine că aceasta a fost cea mai grea încercare din istorie pentru strămoșii noștri.
S-a întâmplat în urmă cu aproximativ 75.000 de ani. Se pare că, atunci, Pământul s-ar fi zguduit ore, chiar zile la rând, din cauza numeroaselor cutremure puternice înainte de a se fisura. Apoi vulcanul s-a deschis și a aruncat o cantitate imensă de cenușă, lavă, noroi încins și alte porcării. Vulcanul a afectat mai întâi insula Sumatra, unde o suprafață mare a fost acoperită cu un strat de lavă, funingine și cenușă de până la 400 de metri adâncime. Toate plantele și animalele de pe o rază de câteva sute de kilometri de la vulcan au fost îngropate pentru totdeauna în acest strat.
Norul de cenușă de pe cer a fost atât de mare încât, în mare parte din Asia, ziua s-a transformat probabil în cea mai întunecată noapte. În sudul Indiei, la peste 2.000 de kilometri de Toba, se găsește un strat de cenușă de câțiva metri grosime de la acea erupție. Chiar și un lac din sudul Africii, aflat la 7 mii de kilometri de vulcan, avea urme de cenușă de la Toba!
Citește și Experții AVERTIZEAZĂ: Totul arată că o să erupă! Este inevitabil
Vânturile din atmosfera înaltă au purtat cenușa și gazele vulcanice în jurul globului. Ca un înveliș ce bloca cea mai mare parte a razelor soarelui și s-a lăsat frigul. Potrivit estimărilor, temperatura globală ar fi scăzut, atunci, cu 10 grade. A fost nevoie de mulți ani pentru ca ceața vulcanică să se risipească și temperaturile să crească din nou. Acest fenomen se numește iarnă vulcanică. O iarnă rezultată în urma unei erupții vulcanice durează mai mulți ani.
Temperatura medie anuală în Danemarca este de opt până la nouă grade Celsius. Acest lucru înseamnă că, dacă un vulcan precum Toba ar erupe în aceste zile, temperatura în Danemarca ar scădea la aproximativ minus două grade. Vara va fi ca o toamnă rece, toamna și primăvara vor fi ca o iarnă foarte rece, dar iarna va fi ca un congelator. Acesta este, de altfel, cel mai mare perciol care amenință viața pe Pământ. Iar pe Terra există suficienți supervulcani care, dacă ar erupe, iar unii dintre ei sunt în stare latentă, ar provoca dezastre cu urmări greu de anticipat și cuantificat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...