Deși marii producători precum Rusia și România au limitat exporturile pentru a proteja livrările interne pe fondul crizei de sănătate - cu unele măsuri încă în vigoare - nu a existat un impact major asupra comerțului și livrările ar trebui să continue. Cu recoltele mari în multe țări, se preconizează că stocurile globale de grâu vor atinge un record anul acesta și vor urca și mai mult în 2021, scrie Bloomberg.
Deși există riscul ca vremea nefavorabilă să poată schimba asta, preocupările imediate cu privire la deficiențele de cereale din spatele blocajelor s-au dovedit a fi de scurtă durată. Lanțurile de aprovizionare au rămas intacte, exporturile au fost suficient de libere pentru a menține fluxurile de vânzări, iar țările care au impus limite și-au dat seama că rezervele lor sunt suficient de mari și în plus, pandemia crește cererea globală de cereale.
După ce prețurile au crescut la sfârșitul lunii martie, în timp ce oamenii au cumpărat cantități uriașe de făină, națiuni precum Rusia, România și Kazahstan au decis să reducă exporturile, piața a ignorat îngrijorările legate de o criză de aprovizionare.
Cotația grâului este în creștere din cauza secetei din Europa
Unele țări renunțat la restricțiile de export. România a renunțat luna trecută la interdicția de export al cerealelor la doar o săptămână. Kazahstanul spune că va renunța la cotele de export de grâu și făină începând cu 1 iunie.
Producția la nivel mondial ar trebui să crească cu 0,5%, un record pentru sezonul viitor, arată datele guvernului american. Acest lucru va ajuta rezervele să crească cu 5% până la 310,1 milioane de tone, egală cu aproximativ cinci luni de cerere globală.
De asemenea, prețul grâullui scade pe măsură ce focarul de virus frânează consumul de cereale. Pe lângă faptul că au pierdut afacerile din restaurante, fabricile de alcool au redus cererea de cereale pentru a produce biocombustibil, în timp ce fabricile de carne se închid se reduce și nevoia de hrană pentru animale.
Cu toate acestea, cu mai multe săptămâni rămase înainte de începerea recoltărilor, există un risc asupra căruia guvernele nu dețin controlul: vremea. De exemplu, seceta recentă a amenințat producțiile în zona Mării Negre și în vestul Europei, în timp ce seceta din Africa de Nord va crește nevoia regiunii de import. În emisfera sudică, țări precum Argentina sunt doar plantarea culturilor.
Orice impact meteorologic major asupra culturilor ar putea determina, de asemenea, furnizorii cheie să extindă sau să reia restricțiile la export, mai ales dacă persistă criza coronavirusului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...