Efectele măsurilor fiscale. România, mai puţin atractivă pentru investitori - Analiză
Măsurile fiscale luate în regim...
Marina estoniană a interceptat vineri un petrolier aflat sub sancțiuni europene, suspectat că naviga ilegal către Rusia fără a avea un pavilion valid. Vasul, numit Kiwala, a fost reținut și percheziționat în Marea Baltică, fiind considerat parte a așa-numitei „flote fantomă” a Rusiei — rețea de nave folosite pentru a ocoli sancțiunile internaționale.
Petrolierul era în drum spre Rusia la momentul intervenției, conform datelor MarineTraffic. Acesta arbora aparent pavilionul Djibouti, însă autoritățile estoniene spun că statul african a negat că nava ar fi înregistrată oficial acolo.
„În această dimineață, marina estoniană a reținut o navă sancționată care nu avea un stat de pavilion”, a transmis ministrul estonian al economiei și infrastructurii, Kristen Michal, într-o postare pe rețeaua X (fostul Twitter). „Estonia tratează cu maximă seriozitate activitățile suspecte din Marea Baltică”, a adăugat oficialul.
Uniunea Europeană a inclus Kiwala pe lista sa de sancțiuni în luna februarie, acuzând-o că transportă petrol rusesc prin metode riscante și nereglementate, specifice navelor din „flota fantomă” – adesea neasigurate și nesupuse normelor internaționale.
„Având în vedere suspiciunile că nava nu avea un pavilion valid, autoritățile estoniene au intervenit. Echipajul și comandantul au cooperat”, a declarat Kristjan Truu, director în cadrul Autorității de Transport Estoniene.
Operațiunea a implicat nave de război și elicoptere, iar petrolierul este în prezent inspectat, în timp ce Estonia poartă discuții cu autoritățile din Djibouti pentru a confirma statutul navei.
Premierul Michal avertizase încă din decembrie că petrolierelor din „flota fantomă” li se poate refuza accesul și pot fi interceptate dacă nu prezintă dovezi clare de asigurare.
Până în prezent nu au fost raportate daune asupra cablurilor submarine sau altor infrastructuri critice din zonă — un subiect sensibil, în condițiile în care Rusia a fost acuzată în trecut că folosește nave comerciale pentru a sabota echipamente subacvatice în regiunea Mării Baltice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Măsurile fiscale luate în regim...
Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.
Proiectele de acte normative...
Randamentele scad după haosul...
Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...
Trump și Putin, discuție fără...
Premierul Ilie Bolojan a...
România se confruntă cu o criză...
UiPath îl numește pe David...
Ministerul Transporturilor și...
Giganții industriali europeni...
Analistul economic Petrișor...
Rovinieta se scumpește din...
Vicepremierul Tanczos Barna a...
Curs valutar BNR, 3 iulie 2025.
Preşedintele Cartel Alfa,...
Criza e reală, cifrele nu mai...
Creşterea cotei generale de...
Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.