Estonia: Foşti angajaţi ai filialei Danske Bank, acuzaţi de spălare de bani
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Este vorba de peste 1,5 miliarde de dolari
Este vorba de peste 1,5 miliarde de dolari
Justiţia estoniană a formulat acuzaţii împotriva a şase persoane implicate într-un scandal de spălare de bani la Danske Bank, transmit AFP şi DPA.

Cei şase sunt foşti angajaţi ai sucursalei estoniene a băncii daneze, care între timp a fost închisă, a anunţat luni biroul procurorului general.

Cinci bărbaţi şi o femeie sunt acuzaţi că au spălat cel puţin 1,6 miliarde de dolari şi 6 milioane de euro (6,5 milioane de dolari) între 2007 şi 2015. În acest fel, ei ar fi ascuns proprietarii fondurilor de origine presupus infracţională, se arată în comunicat.

Potrivit procurorului Maria Entsik, acuzaţii ar fi înfiinţat propria lor afacere de spălare de bani, pe care au ascuns-o de alte departamente ale băncii.

De asemenea, potrivit actului de acuzare, anchetatorii au primit informaţii despre infracţiuni anterioare prin cooperare internaţională. Aceste infracţiuni au fost comise în Rusia, Azerbaidjan, Georgia, Elveţia, SUA şi Iran.

Danske Bank a ajuns pe prima pagină a ziarelor în urmă cu câţiva ani din cauza scandalului de spălare de bani de la sucursala sa din Estonia, iar cazul a dus la anchete împotriva băncii în mai multe ţări.

Banca a recunoscut deficienţe care au dus la spălarea, între 2007 şi 2015, a aproximativ 200 de miliarde de euro prin intermediul filialei sale estoniene.

Citește și Șeful JP Morgan despre falimentele din domeniul bancar: Nu este clar când se va termina

Turbulențele financiare care au dus la prăbușirea Silicon Valley Bank în SUA și Credit Suisse în Europa nu s-au încheiat încă, iar efectele sale se vor resimți ani de zile, a avertizat șeful celei mai mari bănci americane.

Într-o scrisoare anuală adresată acționarilor JP Morgan, Jamie Dimon a declarat că falimentul SVB de luna trecută și preluarea Credit Suisse de către rivalul său UBS, intermediată de guvernul elvețian, au subminat încrederea în sistemul bancar.

"În momentul în care scriu această scrisoare, criza actuală nu s-a încheiat încă și, chiar și atunci când va fi în spatele nostru, vor exista repercusiuni ale acesteia pentru anii următori", a spus el.

Deși a sugerat că există diferențe marcante față de criza financiară din 2008, Dimon, care este președinte și director general al JP Morgan din 2006, a sugerat că riscurile pentru piață au fost "ascunse dar la vedere", într-o aluzie la adresa autorităților de reglementare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mircea Coșea: BNR a ajuns un alergător singur de cursă lungă

Banca Națională a României a transmis luni, 13 aprilie,...

Ce s-a decis în şedinţa de Guvern de marţi. Află detalii

Actele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului...

China se opune ferm noilor taxe vamale impuse de SUA

China și-a arătat opoziția față de majorarea tarifelor...

Prețul argintului, în creștere: Cauze și implicații

Prețul argintului a înregistrat o creștere semnificativă...

INS vine cu o veste bună privind rata inflației

Cele mai recente cifre publicate de INS privind rata...

Biden scoate artileria grea împotriva importurilor din China

Administrația Biden a anunțat o serie de măsuri pentru a...

Belgienii se înghesuie să-și vândă aurul. Explicații

Sunt date anunțate de magazinul de vânzări online...

Claude, concurent al ChatGPT, a ajuns în Europa

Anthropic a anunțat, în noaptea de luni spre marți,...


pixel