Eugen Rădulescu (BNR): Deficitul României, ca cel al unei țări aflate în război
Deficitul bugetar al României...
Acesta a tras un semnal de alarmă cu privire la situația financiară a țării, subliniind că actualul deficit de 8,6% din PIB este specific unei țări aflate în război, nu unui stat în condiții normale.
Situația financiară: ”Suntem la fundul sacului”
”În momentul de față, suntem la fundul sacului. Deficitul de 8,6% înseamnă că România cheltuiește lunar 130 de lei, deși veniturile sunt de doar 100 de lei,” a explicat Rădulescu. El a criticat politica excesivă de cheltuieli publice din ultimii ani, argumentând că ideea conform căreia ”cheltuielile mai mari de la buget ar stimula PIB-ul” este un nonsens. Creșterea cheltuielilor cu dobânzile la datoria publică, bugetul pentru apărare și pensiile reprezintă principalele presiuni asupra bugetului, a mai spus acesta.
Pensii speciale și reforme întârziate
Eugen Rădulescu a criticat lipsa progresului în ceea ce privește reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale. ”Nu există nicăieri în lume să ieși la pensie la 42 de ani. Este împotriva societății,” a afirmat acesta, adăugând că rezistența la aceste reforme este comparabilă cu ”încercarea de a smulge o bucată de carne din gura unui leu.”
El a mai atras atenția că reformele adoptate până în prezent sunt ”anemice” și că guvernul ar lua în considerare renunțarea la fondurile din PNRR doar pentru a evita eliminarea pensiilor speciale. ”Așa ceva este inadmisibil,” a punctat consilierul.
Perspective: ”Nu se mai poate continua la nesfârșit”
Rădulescu a subliniat că situația actuală nu poate continua la nesfârșit, iar măsurile adoptate trebuie să fie mult mai ferme. ”Suntem într-un moment de răscruce. Cheltuielile publice trebuie reduse, iar deficitul trebuie adus la un nivel sustenabil,” a concluzionat acesta.
Declarațiile lui Eugen Rădulescu vin în contextul în care România se confruntă cu presiuni financiare majore, iar reformele structurale întârzie să apară. Situația deficitului bugetar este îngrijorătoare, iar măsurile necesare pentru redresare ar putea implica decizii nepopulare, dar esențiale pentru stabilitatea economică a țării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.