Programul Prima Casă. Dumitru Nancu (FNGCIMM): Vom merge pe același același concept
Dumitru Nancu, directorul...
„Referitor la agenția de rating, eu am avut personal discuții telefonice. Am fost primul ministru de Finanțe care a discutat personal, nu spun cu care dintre cele trei agenții, dar am discutat nopți la rând, încercând să explic care este strategia mea ca ministru de Finanțe. Acele discuții, argumente, elemente furnizate, aceste agenții tot timpul au dat României un rating stabil și o perspectivă stabilă. Acum când tu ca Guvern ți-ai asumat deja depășire de 4,3 sau 4,4% ca deficit anul acesta, când ai prezentat public o strategie fiscală pentru anul care urmează, pe care o s-o prezint și mâine (duminică – n.r.) la conferința de partid de la ora 12.00, sunt date care se bat cap în cap. Date care arată foarte clar Comisiei Europene, acestor agenții de rating și altor parteneri internaționali și piețelor în general că lucrurile nu vor sta așa cum spune actualul Guvern. Ceea ce implicit, în primăvara acestui an, aceste agenții de rating vor da un rating negativ României. Din păcate, asta ne va costa pe toți”, a declarat Eugen Teodorovici, sâmbătă la Antena 3, potrivit Mediafax.
Eugen Teodorovici îi cere demisia lui Florin Cîțu
Întrebat cum ne va costa pe toți acest lucru, Teodorovici a replicat că, în 40 de zile de guvernare PNL, România a plătit 11 miliarde de lei.
„Hai să vedem ce ne costă astăzi pe ce s-a întâmplat. În primul rând căderea aceasta abruptă a leului. Această declarație a ministrului de Finanțe a dus la prăbușirea leului care implicit a dus la creșterea datoriei guvernamentale în euro, pentru că leul fiind mai slab, ceea ce aveam noi împrumutat în n euro a făcut să fie ca datoria să fie și mai mare. Deci un cost, la prima vedere de neluat în seamă, dar el va conta pentru noi toți românii. Per total, în 40 de zile de guvernare PNL, țara a plătit 11 miliarde de lei”, a completat fostul ministru de Finanțe.
El a vorbit despre efectele unui rating negativ pe anul viitor, cum ar fi creșterea costurilor de finanțare, ceea ce înseamnă împrumuturi mai scumpe, și riscuri mai mari pentru investițiile care vor fi făcute în țară.
„Ce urmează de acum încolo, dacă noi ne-am asumat ca țară pe acest an un deficit de 4,3%, pe anii care urmează deficite mari, departe să ne integrăm în acea obligație europeană de deficit, automat agențiile de rating spun foarte clar, au scris-o chiar în acest ultim raport al lui Standard&Poor’s, că perspectiva ratingului de țară este negativă și implicit când vor veni vor da și un rating negativ. Costurile noastre de finanțare, firmele, toată lumea se va împrumuta mai scump în această țară. Investițiile în țară se vor face cu un risc mai mare și implicit poate unele nu se vor mai face, pentru că va exista un risc. Unii vor face investiții. Acum depinde și de business-ul pe care vor să îl deschidă în România, dar per ansamblu imaginea țării va avea de suferit”, a mai explicat Eugen Teodorovici.
Social-democratul a mai spus că „este foarte greu să menții un rating de țară. Este foarte greu să îl crești, cum uite are Ungaria. Ungaria are un rating stabil, noi suntem acolo la buza prăpastiei și nu facem altceva decât să adâncim această prăpastie”.
Agenția de rating Standard & Poor's a revizuit perspectiva ratingului României la negativă, menținând actualele ratinguri - BBB-/A-3.
Agenția, care avertizează că ratingul ar putea fi redus în următoarele 24 de luni, invocă cheltuielile fostei guvernări, care au determinat actuala guvernare să revizuiască țintele fiscale pentru 2019 și 2020, pe fondul încetinirii economiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Dumitru Nancu, directorul...
Vicepreședintele Administrației...
Cred că de la Bucureşti sau Budapesta nu putem evalua cu...
Creșterea rapidă din ultimele trimestre pune presiune...
În ultimul an, prețul boabelor de cacao a crescut...
Banca Națională a României a...
Decizia vine în urma...
Președintele ales și-a transmis mesajul printr-o postare...
Agenţia Fitch a revizuit...
Totul devine prea scump pentru această țară europeană.
CEC Bank a listat vineri pe...
Dezamăgirea investitorilor a fost foarte mare.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, o lege...
O criză „foarte, foarte...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Măsură esențială pentru reconfigurarea pieței energetice...
O reformă esențială, dar care...
Gazprom anunță că livrează gaze...
O companie sud-coreeană revoluționează industria...
Raiffeisen Bank International (RBI), cea mai mare bancă...
Negocierile pentru formarea...
Asociatia Nationala a...
Astăzi vă aducem în prim-plan cele mai importante...