Euro atinge un maxim al ultimilor ani în raport cu dolarul, pe fondul declinului monedei americane și al incertitudinii globale

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Euro / Foto: Freepik
Euro / Foto: Freepik
Dolarul a atins joi cel mai scăzut nivel din 2025, în timp ce bursele globale s-au temperat ușor după maxime istorice, arată o analiză Reuters.

Investitorii s-au reorientat către active de refugiu, în contextul tensiunilor tot mai mari din Orientul Mijlociu și al temerilor privind fragilitatea armistițiului comercial dintre Washington și Beijing.

Un raport publicat miercuri privind inflația din SUA a indicat o menținere a presiunilor asupra prețurilor în luna mai, datorită ieftinirii carburanților, autoturismelor și locuințelor. Cu toate acestea, analiștii avertizează că inflația ar putea crește în lunile următoare, pe măsură ce impactul noilor tarife vamale se va resimți în economie.

Dolarul a pierdut aproximativ 10% din valoare în acest an și a scăzut la cel mai jos nivel din aprilie 2022. Indicele global MSCI a stagnat, la doar un pas sub maximul atins miercuri, semn că aversiunea față de risc a început să se instaleze.

Pe Wall Street, indicii principali au înregistrat scăderi ușoare: Dow Jones a pierdut 0,5%, S&P 500 a scăzut cu 0,17%, iar Nasdaq cu 0,14%. Titlurile Boeing au fost printre cele mai afectate, cu o scădere de circa 4%, după ce un avion al companiei Air India, un Boeing 787-8 Dreamliner, s-a prăbușit în Ahmedabad, India.

În Europa, indicele STOXX 600 a coborât cu 0,5%, pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu și al scăderii acțiunilor companiilor aeriene. Administrația SUA a anunțat miercuri retragerea personalului din regiune din motive de securitate, fapt care a dus temporar la o creștere de 4% a cotațiilor petrolului.

Între timp, Iranul a declarat că nu va renunța la dreptul său de a îmbogăți uraniu, în timp ce o țară „prietenoasă” din regiune ar fi avertizat Teheranul cu privire la un potențial atac militar din partea Israelului.

Investitorii s-au refugiat în active sigure: francul elvețian și yenul japonez s-au întărit puternic în fața dolarului, iar aurul a urcat cu 1%, până la 3.389 dolari pe uncie – un nivel record.

Optimismul generat de acordul preliminar SUA–China, prezentat la începutul săptămânii de președintele Trump drept „o înțelegere grozavă”, s-a risipit rapid. Trump a anunțat joi că SUA vor trimite scrisori către zeci de state cu termenii unor noi acorduri comerciale, care vor putea fi acceptate sau respinse.

„Piața nu mai poate ignora amenințările tarifare ale lui Trump, chiar dacă sunt doar o tactică de negociere. Discrepanța dintre apetitul pentru risc și realitățile geopolitice a devenit prea mare”, a comentat Charu Chanana, strateg-șef la Saxo Bank.

Politicile comerciale impredictibile ale lui Trump au alimentat ieșirile masive din activele americane în acest an. Euro a urcat joi cu 1,07%, până la 1,16 dolari – cel mai ridicat nivel din octombrie 2021.

Pe piața obligațiunilor, randamentele titlurilor de stat americane au scăzut, susținute de datele mai slabe privind inflația. Inflația consumatorului, raportată miercuri, păstrează deschis scenariul unei reduceri de dobândă de către Rezerva Federală în septembrie, iar joi indicele PPI a arătat o creștere sub așteptări a prețurilor producătorilor.

„Fed-ul are acum libertatea de a aștepta. Noile date îi oferă spațiu să stea deoparte până când înțeleg mai bine impactul tarifelor”, a spus Chris Zaccarelli, director de investiții la Northlight Asset Management.

Cotația petrolului a scăzut cu 1,6%, până la 68,69 dolari/baril, dar rămâne aproape de maximele ultimelor două luni - un alt factor de incertitudine pentru traiectoria dobânzilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Tanczos Barna, Ilie Bolojan și Cseke Attila
Agenția Fitch Ratings
Trafic intens pe autostradă / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Fermierii vor fi mai protejați / Foto: Freepik
Curtea Constituțională
Muncitor
Ciprian Șerban, ministrul Transporturilor
Muncitori în fața unui panou de comandă / Foto: Freepik
Casă de schimb valutar
Bursa de Valori București
Fermieri / Foto: Freepik
Antifraudă
Urmările unei furtuni violente
Judecătorie / Foto: Freepik
TVA / Grafică: DCBusiness
Dragoș Pâslaru
Contor pentru energie electrică
Chris Țurlică, fondatorul MaintainX
Ilie Bolojan în Parlament / Foto: George Călin / Inquam Photos

Moţiunea de cenzură, respinsă de Parlament

Prima moţiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul...

ANRE
Curs valutar BNR
Nicușor Dan

Nicușor Dan: Fără creșterea TVA, o afirmație corectă!

Creșterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) are...

La benzinărie / FOTO: Freepik
ROBOR scade, o veste bună
Guvenul vrea mai mulți bani

Se taie scutirile! Guvernul bagă la plată copiii și bolnavii

Guvernul pregătește eliminarea unor scutiri și deduceri...

Criză de apă în Marea Britanie / Foto: Freepik
Banca Națională a României

pixel