Euro coboară sub 1,02 dolari pentru prima dată din 2002
Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Inca un ingredient al unei furtuni economice perfecte
Inca un ingredient al unei furtuni economice perfecte
Euro și-a continuat miercuri alunecarea în raport cu dolarul, atingând un nou minim al ultimelor două decenii, din cauza îngrijorărilor legate de economia Bătrânului Continent.

În jurul orei 11:15 GMT, moneda europeană era în scădere cu 0,77%, la 1,0188 dolari, după ce a coborât până la 1,0187 dolari, cel mai scăzut nivel din decembrie 2002.

Euro a început să coboare încă de marți "sub efectul combinat al temerilor legate de recesiunea din Europa și al turbulențelor financiare alimentate de o nouă creștere a prețurilor la energie în regiune (în special a prețurilor la gaze și electricitate)", a comentat Guillaume Dejean, analist la Western Union.

Sfârșitul forțat al grevei din Norvegia pentru a reporni producția pe trei câmpuri de petrol și gaze nu a fost suficient pentru a liniști investitorii, care rămân concentrați pe situația din Ucraina și Rusia.

"Dacă Rusia nu-și reia exporturile, este posibil ca UE să rămână fără gaze până la sfârșitul iernii", a avertizat analistul Holger Schmieding de la Berenberg, iar situația s-ar putea înrăutăți pe măsură ce oferta rusă scade.

"Creșterea bruscă a prețurilor la gaze și incertitudinea de pe piața energiei sunt principalele motive pentru care ne așteptăm la o recesiune în zona euro din toamna anului 2022 până la jumătatea anului 2023, nu doar la stagflație", spune el.

Spectrul unei creșteri stagnante și al unei inflații ridicate (stagflație) era cel mai rău scenariu cu doar câteva luni în urmă și rămâne principala preocupare în SUA.

Imposibilitatea de a cumpăra euro

Rezerva Federală a SUA ar putea stimula economia prin relaxarea politicii monetare, în timp ce europenii se luptă să compenseze lipsa de benzină, a explicat Ulrich Leuchtmann, analist la Commerzbank."Este logic că dolarul american este marele câștigător în această situație", a conchis el.

În plus, "credibilitatea Băncii Centrale Europene (BCE) a fost erodată" de "reacția sa exagerată" la creșterea diferenței dintre ratele de împrumut ale țărilor membre ale zonei euro, potrivit lui Kit Juckes, analist la Société Générale, care consideră, prin urmare, că euro este "imposibil de cumpărat" în această vară.

Moneda "este atât de neatractivă încât nici măcar o criză politică majoră nu va permite euro să crească în raport cu lira", a spus el.

Lira sterlină a crescut cu 0,44%, la 85,57 pence pentru un euro, în condițiile în care crește incertitudinea cu privire la viitorul premierului britanic Boris Johnson, după demisiile dramatice a doi dintre miniștrii săi.

"Problemele Westminster adaugă un strat de incertitudine la perspectivele sumbre ale economiei britanice și globale", a comentat Susannah Streeter, analist la Hargreaves Lansdown.

Potrivit acesteia, reacția măsurată a lirei sterline (-0,34% la 1,1906 dolari, aproape de cel mai scăzut nivel din 2020 atins cu o zi înainte la 1,1899 dolari) se datorează faptului că "un guvern fără Boris Johnson în fruntea sa nu este văzut ca un mare pericol pentru economia britanică".

Citește și Vine furtuna perfectă. Negrescu: Nu suntem pregătiți. O vom simți cu vârf și îndesat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...


pixel