Euro coboară sub 1,02 dolari pentru prima dată din 2002

Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Inca un ingredient al unei furtuni economice perfecte
Inca un ingredient al unei furtuni economice perfecte
Euro și-a continuat miercuri alunecarea în raport cu dolarul, atingând un nou minim al ultimelor două decenii, din cauza îngrijorărilor legate de economia Bătrânului Continent.

În jurul orei 11:15 GMT, moneda europeană era în scădere cu 0,77%, la 1,0188 dolari, după ce a coborât până la 1,0187 dolari, cel mai scăzut nivel din decembrie 2002.

Euro a început să coboare încă de marți "sub efectul combinat al temerilor legate de recesiunea din Europa și al turbulențelor financiare alimentate de o nouă creștere a prețurilor la energie în regiune (în special a prețurilor la gaze și electricitate)", a comentat Guillaume Dejean, analist la Western Union.

Sfârșitul forțat al grevei din Norvegia pentru a reporni producția pe trei câmpuri de petrol și gaze nu a fost suficient pentru a liniști investitorii, care rămân concentrați pe situația din Ucraina și Rusia.

"Dacă Rusia nu-și reia exporturile, este posibil ca UE să rămână fără gaze până la sfârșitul iernii", a avertizat analistul Holger Schmieding de la Berenberg, iar situația s-ar putea înrăutăți pe măsură ce oferta rusă scade.

"Creșterea bruscă a prețurilor la gaze și incertitudinea de pe piața energiei sunt principalele motive pentru care ne așteptăm la o recesiune în zona euro din toamna anului 2022 până la jumătatea anului 2023, nu doar la stagflație", spune el.

Spectrul unei creșteri stagnante și al unei inflații ridicate (stagflație) era cel mai rău scenariu cu doar câteva luni în urmă și rămâne principala preocupare în SUA.

Imposibilitatea de a cumpăra euro

Rezerva Federală a SUA ar putea stimula economia prin relaxarea politicii monetare, în timp ce europenii se luptă să compenseze lipsa de benzină, a explicat Ulrich Leuchtmann, analist la Commerzbank."Este logic că dolarul american este marele câștigător în această situație", a conchis el.

În plus, "credibilitatea Băncii Centrale Europene (BCE) a fost erodată" de "reacția sa exagerată" la creșterea diferenței dintre ratele de împrumut ale țărilor membre ale zonei euro, potrivit lui Kit Juckes, analist la Société Générale, care consideră, prin urmare, că euro este "imposibil de cumpărat" în această vară.

Moneda "este atât de neatractivă încât nici măcar o criză politică majoră nu va permite euro să crească în raport cu lira", a spus el.

Lira sterlină a crescut cu 0,44%, la 85,57 pence pentru un euro, în condițiile în care crește incertitudinea cu privire la viitorul premierului britanic Boris Johnson, după demisiile dramatice a doi dintre miniștrii săi.

"Problemele Westminster adaugă un strat de incertitudine la perspectivele sumbre ale economiei britanice și globale", a comentat Susannah Streeter, analist la Hargreaves Lansdown.

Potrivit acesteia, reacția măsurată a lirei sterline (-0,34% la 1,1906 dolari, aproape de cel mai scăzut nivel din 2020 atins cu o zi înainte la 1,1899 dolari) se datorează faptului că "un guvern fără Boris Johnson în fruntea sa nu este văzut ca un mare pericol pentru economia britanică".

Citește și Vine furtuna perfectă. Negrescu: Nu suntem pregătiți. O vom simți cu vârf și îndesat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel