Știrile dimineții. Cinci informații interesante la început de zi
Grupaj de știri.
Moneda unică europeană a scăzut ușor în fața dolarului, joi dimineață, în așteptarea unei noi reduceri de dobândă din partea Băncii Centrale Europene, în timp ce dolarul american a revenit de la minimele ultimelor șapte luni în raport cu yenul japonez, după ce discuțiile comerciale SUA-Japonia au evitat subiectul sensibil al cursului valutar.
Politica comercială imprevizibilă a președintelui american Donald Trump continuă să genereze incertitudini în privința perspectivelor de creștere economică și inflație la nivel global, complicând misiunea băncilor centrale în privința calibrării politicii monetare, într-un moment în care noi tarife vamale amenință deja schimburile comerciale.
Euro a scăzut cu 0,3%, până la 1,13685 dolari, după ce atinsese anterior nivelul de 1,14 dolari – apropiindu-se de maximul ultimilor trei ani înregistrat vineri.
Toate privirile sunt îndreptate și spre premierul italian Giorgia Meloni, care se întâlnește joi cu Donald Trump la Casa Albă. Meloni își propune să detensioneze relațiile comerciale dintre SUA și UE și să-și consolideze poziția de intermediar între Washington și Bruxelles.
„Este o adevărată Super Joi pentru euro, pentru piața obligațiunilor europene, dar și pentru economia europeană în ansamblu... ar putea fi un moment de cotitură”, a declarat Kenneth Broux, șeful departamentului de cercetare FX și dobânzi de la Societe Generale.
„Rămâne de văzut dacă Meloni poate obține unele concesii care să îmbunătățească relațiile bilaterale comerciale... dacă poziția comercială se ameliorează, BCE ar putea adopta o abordare mai relaxată”, a adăugat acesta.
În paralel, dolarul s-a apreciat cu 0,58% față de yen, atingând 142,64 yeni, după ce scăzuse anterior la un minim de 141,62 yeni în tranzacțiile din Asia. Revenirea a fost alimentată de declarația ministrului economiei japonez, Ryosei Akazawa, care a afirmat că subiectul cursului valutar nu a fost discutat în cadrul întâlnirilor comerciale de la Washington.
Înaintea întâlnirii, yenul a fost susținut de anticiparea unor posibile acorduri care să întărească moneda niponă în fața dolarului. Însă cu o poziționare long pe yen la maxime istorice – cele mai ridicate niveluri din 1986 – riscul de corecție rămâne ridicat în absența unui acord concret.
Încrederea investitorilor în economia SUA a fost afectată în ultimele săptămâni de turbulențele generate de tarifele vamale, ceea ce a dus la o retragere din activele denominate în dolari.
Deși dolarul a încercat joi o ușoară revenire în fața principalelor monede, înainte de pauza prelungită de Paște, este pe cale să înregistreze a patra săptămână consecutivă de pierderi.
Indicele dolarului a urcat modest, până la 99,56.
Dolarul s-a apreciat cu 0,6% față de francul elvețian, ajungând la 0,8182 franci. De la începutul lunii aprilie, francul a câștigat aproape 8% în fața dolarului – cea mai mare apreciere din rândul monedelor G10 – și se apropie de un prag tehnic important, la un maxim al ultimului deceniu.
Euro și yenul nu sunt departe, cu aprecieri de aproape 5% față de dolar în ultimele două săptămâni, ceea ce le face susceptibile unei corecții pe termen scurt.
Volumul tranzacțiilor este așteptat să scadă în preajma sărbătorilor pascale, multe piețe urmând să fie închise vineri și luni.
Slăbirea dolarului a permis ieșirea dolarului neozeelandez din intervalul său recent de variație și a dus aproape de același rezultat și pentru dolarul australian.
Dolarul australian a pierdut 0,5%, până la 0,6339 dolari, iar datele pozitive privind ocuparea forței de muncă nu au reușit să modifice anticipațiile pieței privind o posibilă reducere a dobânzii în luna mai.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Grupaj de știri.
România înregistrează progrese...
Președintele Franței, Emmanuel...
Președintele Rezervei Federale...
Pentru prima dată în lume,...
Economia Germaniei a intrat...
Producţia de gaze a scăzut cu...
UBS avertizează asupra...
Instituția financiară austriacă...
China reduce ritmul scăderii...
Trump ar putea renunța în...
Există două situații concrete...
Atenționare de călătorie:...
Președintele interimar Ilie...
Reacţia autorităţilor din China...
Bursa de Valori București...
Astăzi îți atragem atenția...
Plenul Consiliului Superior al...
Criză de forță de muncă în...
O mișcare anticipată de analiști.
Cursul valutar de joi, 17...
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...