Curs valutar, 1 iulie. Leul se apreciază, aurul se scumpeşte
Curs valutar BNR, 1 iulie 2025.
Investitorii favorizează Europa, iar euro se întărește
Euro s-a întărit cu aproximativ 10% față de dolar în 2025, susținut parțial de numeroși investitori care au ales să-și realoce portofoliile dinspre Statele Unite către activele europene. Incertitudinea politică sporită și perspectivele economice relativ mai bune din alte regiuni ale lumii au alimentat această tendință, potrivit analiștilor.
Aceștia estimează acum că euro se va aprecia cu aproximativ 5% față de nivelurile actuale, atingând 1,20 dolari în următoarele șase până la douăsprezece luni.
Cine va avea de suferit
Companiile europene, dintre care multe depind în mare măsură de exporturi pentru a-și susține activitatea, ar putea fi afectate de un euro mai puternic, au declarat analiștii Citi conduși de Beata Manthey într-o notă adresată clienților.
Brokerul a estimat că aceste obstacole legate de cursul valutar, împreună cu incertitudinea persistentă legată de traiectoria tarifelor vamale ale președintelui american Donald Trump, ar putea afecta profiturile companiilor europene, în special în sectoare precum materialele și energia.
Efectele pot fi compensate
Totuși, analiștii au remarcat că o apreciere a euro a fost compensată istoric de alți factori, cum ar fi condițiile economice de bază.
„O creștere solidă a profitului pe acțiune rămâne posibilă atunci când euro se apreciază”, au scris aceștia. „De fapt, profitul pe acțiune previzionat pentru Europa crește de obicei cu aproximativ 10% în medie la doisprezece luni după un raliu important al euro, deși cu o gamă largă de rezultate posibile.”
Printre acțiunile recomandate de Citi pentru a beneficia de un euro mai puternic se numără bănci precum Commerzbank (ETR:CBKG) și PKO Bank (WA:PKO), precum și retaileri precum Zalando (ETR:ZALG) și Redcare Pharmacy (ETR:RDC). Companiile care sunt avantajate de un euro mai slab includ compania de materiale UPM-Kymmene (HE:UPM), giganții petrolieri Shell (AS:SHEL) și BP (LON:BP), precum și laboratoare farmaceutice precum Novo Nordisk (CSE:NOVOb) și AstraZeneca (LON:AZN).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Curs valutar BNR, 1 iulie 2025.
UE cere eliminarea imediată a...
La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...
Emmanuel Macron trage un semnal...
Renault ar urma să raporteze în...
Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...
ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...
Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...
Guvernul României a adoptat...
O parte a bannerului uriaș...
CSAT a decis luni că evaziunea...
Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...
United Microelectronics Corp....
Uniunea Europeană a convenit un...
Proiectul de Ordonanţă de...
Proiectul de Ordonanță de...
Curs valutar BNR, 30 iunie 2025.