Euro testează nervii pieței. Claudiu Cazacu (XTB): Pragul de 5,1 lei, noul câmp de luptă valutară

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Volatilitate istorică pe cursul valutar: euro ar putea forța 5,1 lei.

Piaţa financiară este în aşteptare pentru a vedea unde se poate găsi un nou palier, iar pragul în jurul căruia se duce acum lupta este de 5,1 lei/euro, consideră consultantul de strategie în cadrul XTB România,Claudiu Cazacu.

"Avem o dinamică mult mai volatilă decât cea cu care ne-am obişnuit pe curs, odată cu spargerea pragului de 5 lei. Incertitudinea, emoţia joacă un rol important în momentul de faţă în piaţă, au jucat mai ales ieri. Iar acum, traderii caută un nou reper de echilibru. Pentru că, dacă până acum, eram obişnuiţi cu niveluri uşor sub 5 lei/euro, acum peste 5 se încearcă găsirea noului reper. Cred că piaţa este parţial în aşteptare, deşi pare greu de crezut, este în aşteptare pentru a vedea unde se poate găsi un nou palier. Din punctul meu de vedere, volumele sunt mult mai mari decât de obicei, asta este estimarea noastră. Pragul în jurul căruia se duce acum lupta este de 5,1. Din perspectiva mea, ca nivel de opinie, cred că pieţele sunt dornice să testeze niveluri de peste 5,1, dar nu ştiu dacă şi banca centrală este deschisă la a permite o mişcare prea rapidă. Aşadar, aş spune că urmărim acest nivel de 5,1 pentru sesiunea de astăzi şi pe termen scurt. Sigur, teoretic, orice se poate întâmpla, dar practic nu cred că este o piaţă din care să lipsească banca centrală şi nu este o piaţă care să fie cu totul cuprinsă de febră speculativă. Din punct de vedere macro aveam nevoie de un curs ceva mai slab pentru leu şi acesta a fost momentul în care el s-a declanşat", a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Claudiu Cazacu.

Moneda naţională s-a depreciat marţi, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 5,0378 lei, în creştere cu 6,03 bani (1,21%) faţă de cotaţia precedentă, de 4,9775 lei, înregistrând un maxim istoric.

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a declarat marţi, pentru Agerpres, că Banca Naţională a României a atras lichiditatea din piaţă după ce intrările de capital au scăzut, iar ieşirile au crescut semnificativ, ceea ce a condus la creşterea dobânzilor.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat miercuri la 6,47% pe an, de la 6,08% pe an în şedinţa precedentă, conform datelor publicate de BNR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Venituri neimpozabile
Șofer de TIR / Foto: Freepik
Coşmarul ROBOR nu se termină / Foto: freepik
Euro / Foto: Freepik
Petarde
REMAT
Semne de circulație / Foto: Freepik
Spital de urgență / Foto: Freepik
România are aprobată prima tranșă
Disney
Dumitru Costin, BNS
Irigații / Foto: Freepik
În limuzină / FOTO: Freepik
Platforma de foraj Transocean Barents / Foto: OMV Petrom

OMV Petrom va livra gaze din Neptun Deep Republicii Moldova

Ministrul Energiei a anunţat că o parte din gazele...

Medic / FOTO: Freepik
Panou fotovoltaic / FOTO: Freepik
Tanczos Barna
Bani
Freepik.com
Sanofi
Analizând situații / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: WEF

Franța și Germania promit reforme economice coordonate

Franța și Germania promit reforme economice coordonate...

JP Morgan / Foto: Ben Sutherland / Flickr

Airbus propune taxarea Boeing în Europa

Constructorul Airbus vine cu o propunere ca răspuns la...

Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru

Putin şi Maduro, parteneriat strategic semnat la Moscova

Putin și Maduro semnează un acord de parteneriat...

ANAF / Foto: DCBUsiness
Foto: Freepik.com

pixel