Europa a redevenit atractivă pentru investitorii la bursă
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Care este explicația specialiștilor
Care este explicația specialiștilor
Bătrânul Continent rezistă: după ani de zile în care Statele Unite au fost punctul de atracție pentru investitori, inclusiv pentru europeni, anul 2022 a inversat tendința, care va continua și în 2023.

Pentru a limita pierderile suferite din cauza deprecierii acțiunilor, anul trecut era mai bine să pariezi pe Europa decât pe SUA. Indicii țărilor europene au redus la mai puțin de 10% pierderile, în timp ce indicele de referință din SUA, S&P 500, a scăzut cu aproape 20%.

Diferența de performanță a continuat în primele săptămâni din 2023, S&P 500 câștigând 4,7%, în timp ce Parisul și Frankfurt au crescut până în prezent cu aproximativ 8%. Pe plan economic, "configurația îi încurcă pe pesimiști", explică Sophie Chauvellier, manager la Dorval AM.

Mai multe informații au ajutat la propulsarea companiilor europene, începând cu redeschiderea în mare viteză a Chinei, o piață mult mai importantă pentru ele decât pentru multinaționalele americane. La Paris, acest lucru este valabil mai ales pentru giganții produselor de lux, care au o pondere importantă pe piața bursieră.

În plus, "ieșim din recesiune, iar energia nu mai este o problemă, datorită economiilor de consum care au fost făcute" și temperaturilor mai blânde, ceea ce permite ca stocurile de gaze să rămână ridicate, a continuat dna Chauvellier. Richelieu Bank observă, de asemenea, o "răsturnare de percepție" favorabilă Europei: indicatorii economici au ieșit mai buni decât se așteptau în ultimul trimestru din 2022 în zona euro, spre deosebire de Statele Unite.

Redistribuire a capitalului

Această tendință este susținută și de alte motive financiare. Pentru investitorii instituționali, începutul de an marchează "sfârșitul alocării de fonduri în zona percepută ca fiind cea mai sigură într-un context incert: Statele Unite și dolarul lor, potrivit lui Christopher Dembik, șeful departamentului de cercetare macroeconomică de la Saxo Bank.

"Asistăm la o redistribuire clară a capitalului", de care "vor beneficia principalii indici europeni", a precizat el.

Creșterea euro în raport cu dolarul, după ce moneda comună europeană a atins la sfârșitul lunii septembrie un minim al ultimilor 20 de ani, contribuie la creșterea atractivității investițiilor în zona euro. Revenirea euro este susținută de așteptarea unei politici monetare mai stricte din partea Băncii Centrale Europene în comparație cu cea a Rezervei Federale a SUA.

Nu s-a corectat suficient

În ciuda creșterii recente, acțiunile europene par încă mai ieftine pentru manageri decât cele americane. Pentru a stabili acest lucru, ei compară profiturile companiilor cu evaluările bursiere ale acestora: cu cât cele două cifre sunt mai îndepărtate, cu atât prețul bursier al unei companii este considerat mai scump, ceea ce frânează achizițiile.

"În Statele Unite, cu siguranță am revenit la evaluări care sunt puțin mai aproape de mediile istorice, dar suntem încă peste acestea: piața poate că nu s-a corectat suficient", interpretează Raphael Thuin, șeful strategiilor de piață de capital la Tikehau Capital.

"Este puțin mai puțin adevărat în Europa, evaluările sunt sub mediile istorice, chiar dacă nu am atins niciun minim", compară el. Aceeași observație a fost făcută și la Oddo BHF AM, unde se consideră că "Europa pare mai bine echipată pentru a face față creșterii ratelor dobânzilor, în special pentru că primele de risc pentru acțiunile americane" nu sunt "foarte generoase", potrivit administratorului de active.

Dar multe dintre aceste diferențe sunt legate de "compoziția indicilor", spune Mikael Jacoby, șeful departamentului de brokeraj continental la Oddo. Piețele americane sunt foarte marcate de prezența companiilor de tehnologie, care sunt scumpe la bursă și ale căror vedete, precum Meta, Alphabet și Tesla, au scăzut și în 2022.

"Diferența dintre cele două domenii depinde în mare măsură de comportamentul tehnologiei" și este "dificil de prezis" dacă tendința va rămâne aceeași, crede el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

De ce americanii vor să interzică TikTok

TikTok și proprietarul rețelei de socializare,...

Porturile belgiene, invadate de mașini electrice chinezești

Consecință a volumului impresionant de producție al...

Bijuterii: Richemont achiziționează grupul italian Vhernier

Gigantul elvețian Richemont, proprietar printre altele...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...


pixel