Europa închide robinetul definitiv. UE anunţă că nu va relua importurile de energie din Rusia nici dacă se ajunge la pace în Ucraina

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Mesaj ferm venit din partea unui înalt oficial european.

Uniunea Europeană nu are în vedere reluarea importurilor de energie din Rusia nici măcar în eventualitatea unui acord de pace între Moscova și Kiev, a declarat marți comisarul european pentru Energie, Dan Jørgensen, citat de Reuters.

„Uniunea Europeană este foarte clară: nu dorim energie din Rusia nici acum, și nici după încheierea păcii”, a afirmat oficialul, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor Energiei din UE, desfășurată la Varșovia.

Declarația subliniază voința blocului comunitar de a-și menține independența energetică față de Moscova, chiar și într-un context post-conflict, consolidând direcția strategică adoptată după invazia Rusiei în Ucraina.

 

Banca Rusiei se aşteaptă la o stabilizare a cotaţiei barilului de petrol la 60 de dolari

 

Banca Centrală a Rusiei vede o stabilizare a cotaţiilor ţiţeiului la 60 de dolari pe baril, în condiţiile în care se aşteaptă la o redresare a cererii globale, în urma atenuării restricţiilor comerciale, se arată în minuta şedinţei de politică monetară din 25 aprilie, publicată luni, transmite Reuters.

La reuniunea din aprilie, instituţia a menţinut rata dobânzii de referinţă la 21%, iar minuta Băncii prezintă factorii care au influenţat decizia.

"Cererea globală se va redresa deoarece taxele vamale şi restricţiile comerciale se vor reduce, şi ca rezultat al implementării de către Guvern a măsurilor de sprijin", a precizat Banca Centrală a Rusiei.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna iunie a crescut luni cu 2,43 dolari, ajungând la valoarea de 66,34 dolari, după ce Statele Unite şi China au anunţat suspendarea - pe o perioadă de 90 de zile - a unei părţi a taxelor vamale reciproce impuse în ultimele săptămâni. Ştirea a amplificat speranţele în încheierea războiului comercial dintre cei mai mari consumatori mondiali de ţiţei.

Faţă de vârful de 82 de dolari pe baril atins în 15 iunie, cotaţia petrolului a scăzut cu aproximativ 20%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Consiliul Ecofin
Președintele Emmanuel Macron, gazda reuniunii la nivel înalt

Macron propune o ofensivă europeană în sectorul spațial

Președintele Franței propune accelerarea lansărilor și...

TVA
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Banca Europeană de Investiții / Foto: BEI
e-factura
Foto ilustrativ: AI Freepik.com
Donald Trump
RO e-Transport

Ghid RO e-Transport, actualizat: reguli, termene și amenzi

Ghidul oficial pentru utilizarea sistemului RO...

Transelectrica
Muncitori pe șantier / Foto: Unsplash
Asigurări / Foto: Freepik
Tractorist / Foto: Freepik
Traian Preoteasa
Venituri neimpozabile
Ministerul Finanțelor
Dolari și aur / Foto: Freepik
 Foto: Pexels.com
Bursa de Valori București
Industrie / Sursa: Freepik.com

Economia gâfâie. Scădere a cifrei de afaceri din industrie

Afacerile din industrie au scăzut, la nivelul primelor...

Foto: Freepik.com

pixel