România, sub cod galben de vreme severă: Burduja: „Nu anticipăm probleme semnificative”
În ciuda vremii severe care...
Europa utilizează gaze din depozitele sale subterane cu cea mai mare viteză din ultimii șapte ani, pe măsură ce temperaturile scăzute cresc cererea pentru încălzire, iar prognozele meteo indică o nouă răcire a vremii în această săptămână, potrivit Bloomberg.
În prezent, depozitele de gaze din Europa sunt la un nivel de umplere de 70%, semnificativ mai scăzut față de gradul de 86% înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut. Deși nu există un risc imediat de penurie, consumul rapid al stocurilor ar putea complica reumplerea acestora pentru sezonul viitor și ar putea duce la creșteri ale prețurilor pe termen scurt.
Datele Gas Infrastructure Europe, analizate de Bloomberg, arată o scădere de 25 de puncte procentuale față de nivelul maxim de umplere a depozitelor, marcând cea mai semnificativă reducere din 2018.
"Cu cât depozitele de gaze vor fi mai goale la sfârșitul lunii martie, cu atât va fi mai dificil pentru Europa să le reumple în sezonul următor, mai ales dacă temperaturile vor fi mai scăzute decât prognozele actuale," avertizează Samantha Dart, director de cercetare pe gaze naturale la Goldman Sachs.
Temperaturile scăzute în nord-vestul Europei cresc cererea de încălzire, ceea ce duce la noi retrageri din depozite. În plus, dependența tot mai mare a Europei de gazele naturale lichefiate (GNL) pentru a suplini lipsa gazelor rusești transportate prin conductele din Ucraina expune regiunea la volatilitate crescută pe piață.
Eventualele întreruperi neprevăzute în livrările de gaze ar putea agrava situația fragilă a Europei și ar declanșa noi fluctuații de preț. De exemplu, uzina de procesare a gazelor lichefiate din Hammerfest, Norvegia, și-a suspendat activitatea până pe 9 ianuarie din cauza unor probleme tehnice.
Săptămâna trecută, prețurile gazelor au crescut cu 4%, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni, pe fondul scăderii stocurilor și livrărilor reduse. Totuși, luni, cotațiile futures la hub-ul TTF din Amsterdam au scăzut ușor cu 1,2%, ajungând la 49,05 euro pe Megawatt-oră în jurul orei 8:49.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În ciuda vremii severe care...
Va fi cel mai mare aeroport din lume.
ONRC a comparat datele cu prima...
Explicații oferite de...
Meta Platforms a anunțat lansarea celei mai recente...
Revenirea la tarife vamale – un...
Capitalizarea Bursei de Valori...
Care este adevărata corelație între cele două metale...
Musk și-a exprimat public...
Guvernul de la Paris analizează...
Grupaj de știri.
Sectorul bancar mondial, pus la încercare de noile...
Noile tarife vamale de 10%...
Mai corect spus, președintele...
Deși înăsprirea sancțiunilor...
Vremea nefavorabilă va afecta aproape toate zonele țării.
Bulgaria se pregătește să...
Consolidarea fiscală și...
Piețele bursiere globale au...
O echipă de cercetători a...
Dacă Tesla nu o duce prea bine,...
În contextul unei crize...
O decizie neașteptată a președintelui american.
Un nou tip de armă de mare precizie.
Prudență, cuvântul de ordine, roșu culoarea dominantă.
Grupaj de știri.
Guvernul dă undă verde reluării...