Curs valutar. Leul s-a apreciat în faţa principalelor valute, iar aurul s-a scumpit
Curs valutar BNR, 23 decembrie.
Situația țărilor europene care cumpără gaz rusesc este complicată și necesită o atenție sporită, a declarat Kremlinul luni, după discuțiile de duminică dintre președintele Vladimir Putin și premierul slovac Robert Fico, potrivit Reuters.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că nu poate oferi mai multe detalii despre discuții, care au vizat și relațiile bilaterale și războiul din Ucraina.
Fico a declarat duminică că Putin a confirmat disponibilitatea Rusiei de a continua să furnizeze gaz Slovaciei, deși liderul slovac a precizat că acest lucru este „practic imposibil” odată ce acordul de tranzit al gazului dintre Rusia și Ucraina expiră la sfârșitul anului.
Nu a fost clar ce soluție potențială ar fi putut discuta cei doi lideri.
Ucraina a refuzat să reînnoiască acordul de tranzit al gazului. Președintele Volodimir Zelenski a spus săptămâna trecută că acest lucru ar putea fi posibil, dar numai cu condiția ca Rusia să nu fie plătită pentru gaz până la încheierea războiului.
„Ați auzit declarația părții ucrainene și cunoașteți pozițiile acelor țări europene care continuă să cumpere gaz rusesc și consideră acest lucru necesar pentru funcționarea normală a economiilor lor,” a spus Peskov reporterilor.
„Prin urmare, acum există o situație foarte complicată care necesită o atenție sporită.”
Qatarul a ameninţat că va opri livrările vitale de gaze spre Uniunea Europeană, dacă statele membre vor pune în aplicare cu stricteţe o nouă directivă privind diligenţa în materie de durabilitate a întreprinderilor, a declarat ministrul Energiei din Qatar, Saad al-Kaabi, pentru Financial Times.
Potrivit lui Saad al-Kaabi, dacă orice stat membru UE va impune amenzi emiratului la scara prevăzută în directiva privind diligenţa în materie de durabilitate a întreprinderilor, autorităţile de la Doha vor pune punct exporturilor de gaze naturale lichefiate către blocul comunitar.
Directiva aprobată în luna mai a acestui an cere marilor companii care operează în UE să verifice dacă lanţurile lor de aprovizionare utilizează muncă forţată sau provoacă pagube asupra mediului şi să ia măsuri dacă este cazul. Prevederile includ amenzi de până la 5% din veniturile anuale globale ale unei companii.
"Dacă se va ajunge în situaţia în care să pierd 5% din veniturile generate prin derularea de afaceri cu Europa, nu voi mai exporta spre Europa. Atenţie, aceasta nu este o cacealma", a spus Saad al-Kaabi, pentru Financial Times. Oficialul a adăugat că "5% din veniturile generate de QatarEnergy înseamnă 5% din veniturile statului Qatar. Este vorba de banii oamenilor. Nu pot să pierd sume de asemenea mărime şi nimeni nu va accepta să piardă astfel de sume".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Curs valutar BNR, 23 decembrie.
Vladimir Putin și premierul...
Perioada de dinaintea...
Economia Marii Britanii stagnează în trimestrul trei,...
Anunţul zilei de la Cotroceni.
Moneda americană se menţine la...
Institutul Naţional de...
Liderul insulei răspunde la...
Kelemen Hunor a subliniat că UDMR își va asuma...
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan,...
Grupaj de știri.
Această ajustare reflectă...
Coaliţia PSD - PNL - UDMR -...
Când ar putea fi adoptată o...
Poate fi un simplu joc de glezne, o încercare de...
WhatsApp continuă să-și îmbunătățească funcția de...
Preşedintele interimar al PNL,...
Ministrul Energiei a făcut bilanțului anului 2024, unul...
Decizia vine pe fondul unor controverse globale legate...
O tranzacție de peste 5...
Pe scurt, prețurile la carburanți au crescut.
Președintele ales a lansat un...
Un proiect revoluționar...
Ungaria caută o soluție pentru...
Valoarea sprijinului acordat...
Surprinzători cine sunt cei mai mari cumpărători.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o...
O descoperire istorică a fost...