Europa pune frână PNRR-urilor, dar România are o șansă neașteptată!

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
PNRR
PNRR
Comisia Europeană spune „nu” pentru moment, dar Parlamentul European pregătește terenul pentru o posibilă extindere a termenelor de implementare a planurilor naționale de redresare

Eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan admite că actuala poziție a Comisiei Europene – de a respinge discuția privind prelungirea Mecanismului de Redresare și Reziliență (RRF), din care sunt finanțate PNRR-urile naționale – este justificată, dar susține că inițiativa Parlamentului European are un sprijin larg și ar putea deschide calea unei prelungiri de 18 luni, esențială pentru finalizarea proiectelor aflate în derulare.

O propunere transpartinică susținută în PE

Mureșan, împreună cu eurodeputatul PSD Victor Negrescu, a fost co-raportor al documentului votat marți de comisiile de specialitate ale Parlamentului European, care solicită, printre altele, extinderea perioadei de eligibilitate pentru proiectele mature, fără a permite însă lansarea unora noi după 31 august 2026.

Comisia Europeană a reacționat rapid, prin purtătorul de cuvânt Maciej Berestecki, care a reiterat faptul că toate plățile prin RRF trebuie să fie realizate până la 31 decembrie 2026, în baza regulamentului în vigoare, și că aceste termene nu sunt flexibile.

O prelungire posibilă fără unanimitate

Eurodeputatul liberal precizează că nu se urmărește modificarea regulamentului NextGenerationEU – ce ar presupune acordul unanim al tuturor statelor UE, inclusiv ratificări în parlamentele naționale –, ci doar ajustarea regulamentului de funcționare a RRF, posibilă prin procedura de codecizie, cu majoritate calificată în Consiliu și vot al Parlamentului European.

"Suntem realiști. Nu solicităm imposibilul. Cerem ceea ce este fezabil: o extindere pentru proiectele deja aprobate", a declarat Mureșan.

România – în media europeană, dar cu o problemă de credibilitate

Potrivit acestuia, România a primit până acum două tranșe complete din PNRR, iar o a treia va fi încasată parțial la începutul lunii iunie. România este "în media europeană", spune eurodeputatul, dar atrage atenția că imaginea țării în fața Comisiei Europene a avut de suferit din cauza întârzierilor la îndeplinirea jaloanelor și reformelor.

"Pentru ca România să poată susține cu credibilitate o prelungire, este nevoie ca viitorul guvern să accelereze reformele. Dacă noul guvern va fi reformist și va colabora strâns cu președintele țării, vocea României poate conta în acest demers european", a subliniat Mureșan.

Termen-limită pentru inițiativă: sfârșitul anului 2025

Pentru ca modificarea legislației europene privind RRF să fie posibilă înainte de termenul final al mecanismului – 31 august 2026 –, Mureșan consideră că Comisia Europeană ar trebui să lanseze inițiativa legislativă până la finalul acestui an. "Mai târziu ar fi riscant", avertizează el.

Raportul votat de comisiile Parlamentului European urmează să fie supus plenului în sesiunea din iunie. Dacă va fi aprobat, va deveni poziția oficială a PE în negocierile cu Consiliul și Comisia.

Accelerarea implementării – prioritate absolută

Chiar dacă susține inițiativa, Mureșan transmite un avertisment clar beneficiarilor de fonduri din PNRR: „Să nu conteze pe o prelungire garantată. De aceea, e esențial să accelereze implementarea chiar acum”. În caz contrar, multe proiecte riscă să rămână fără finanțare, indiferent de pozițiile politice favorabile prelungirii termenelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Poluare / sursa foto: Freepik.com
Dolari. Freepik.com
Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik

pixel