Efectele măsurilor fiscale. România, mai puţin atractivă pentru investitori - Analiză
Măsurile fiscale luate în regim...
Compania elvețiană Meyer Burger plănuiește să-și închidă fabrica de module de panouri solare din Germania, una dintre cele mai mari din Europa, pentru că nu este susținută în fața concurenței internaționale. „Meyer Burger pregătește închiderea fabricii sale germane de module”, cu sediul în Freiberg, lângă Dresda (est), din „aprilie 2024”, a detaliat grupul într-un comunicat de presă.
Decizia finală va fi adoptată, totuși, în „a doua jumătate a lunii februarie”. Peste 500 de locuri de muncă sunt amenințate. Această închidere ar fi o lovitură grea pentru Germania întrucât acest sit, deschis în urmă cu mai puțin de trei ani, a fost prezentat drept vârful de lance al relansării industriei fotovoltaice de pe Bătrânul Continent. În pofida cererii puternice legată de dezvoltarea energiilor regenerabile, acest sector nu reușește să facă față concurenței chineze.
Meyer Burger își justifică decizia prin „deteriorarea continuă a mediului de piață din Europa, ceea ce face imposibilă continuarea producerii solare la scară largă” pe continent. Grupul declară că vrea să se concentreze pe producția sa din Statele Unite, „de departe cea mai atractivă piață”, potrivit lui Gunter Erfurt, directorul general.
De când accesul pe piața americană le-a fost închis, panourile solare chineze au invadat Europa, provocând prăbușirea prețurilor. Producătorii europeni suferă și de costurile de producție și de concurența din partea Statelor Unite, unde producția fotovoltaică locală a fost subvenționată considerabil de la introducerea Legii de reducere a inflației în 2022.
„În absența unor angajamente ferme pe termen lung din partea legiuitorilor cu privire la măsurile de creare a unor condiții de concurență echitabile, suntem gata să implementăm planul nostru de restructurare în Germania”, a avertizat Erfurt. Grupul a spus că este „în discuții avansate” cu Ministerul German al Economiei cu privire la sprijinul public.
Acest anunț vine la câteva săptămâni după ce guvernul german a hotărât să reducă un program de sprijin financiar pentru sectorul solar, după ce o instanță de judecată a anulat 60 de miliarde de euro din cheltuieli publice, în numele regulilor constituționale de austeritate bugetară. „Este o decizie dureroasă, dar lucrăm la soluții”, a asigurat recent ministrul Economiei, Robert Habeck.
„Guvernul și Uniunea Europeană trebuie să acționeze pentru a evita această închidere”, a declarat pentru AFP Simone Peter, președintele organizației producătorilor germani de energie regenerabilă. Pentru 2023, Meyer Burger, care urmează să-și publice rezultatele anuale pe 14 martie, a declarat miercuri că se așteaptă la o pierdere operațională de „cel puțin” 126 de milioane de franci elvețieni (134 de milioane de euro).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Măsurile fiscale luate în regim...
Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.
Proiectele de acte normative...
Randamentele scad după haosul...
Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...
Trump și Putin, discuție fără...
Premierul Ilie Bolojan a...
România se confruntă cu o criză...
UiPath îl numește pe David...
Ministerul Transporturilor și...
Giganții industriali europeni...
Analistul economic Petrișor...
Rovinieta se scumpește din...
Vicepremierul Tanczos Barna a...
Curs valutar BNR, 3 iulie 2025.
Preşedintele Cartel Alfa,...
Criza e reală, cifrele nu mai...
Creşterea cotei generale de...
Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.