Pachetul fiscal va fi decis miercuri. Guvernul vrea legiferarea până pe 7 iulie
Guvernul se află în criză de...
Discuția are scopul de a „pregăti” răspunsul european la creșterea taxelor vamale americane, de a se asigura că întreprinderile europene beneficiază de un „sprijin adecvat” și de a „accelera” negocierile de liber schimb cu restul lumii, a declarat Sefcovic înainte de începerea reuniunii.
Donald Trump a lansat o ofensivă protecționistă fără precedent de la anii 1930 încoace, cu o serie de creșteri ale tarifelor vamale, inclusiv 20% pentru mărfurile provenite din Uniunea Europeană.
Comisia Europeană încearcă să negocieze cu Washingtonul, pregătind totodată măsuri de retorsiune în cazul în care discuțiile nu vor avea succes.
Statele membre cer o reacție echilibrată
Luni, la Luxemburg, cei 27 vor să își afișeze unitatea în fața acestei amenințări de război comercial. „Vrem mai mult comerț și mai multă cooperare cu Statele Unite (...) Susținem o soluție negociată”, a declarat presei Benjamin Dousa, ministrul suedez al Comerțului Exterior.
„Toate opțiunile sunt pe masă”, a adăugat acesta, pledând pentru un răspuns „bine țintit” din partea UE, astfel încât „să nu afectăm mai mult companiile europene decât pe cele americane”.
UE pregătește arma „anticoerciție”
Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat că Europa trebuie să fie pregătită să își folosească „bazooka”-ul — instrumentul „anticoerciție” — împotriva Statelor Unite, în timp ce Franța a îndemnat UE să nu excludă nicio opțiune.
UE s-a dotat în 2023 cu acest instrument european comun care are ca scop pedepsirea oricărui stat ce utilizează arme economice pentru a exercita presiuni asupra sa.
Nefolosit până în prezent, acest instrument „anticoerciție” a fost conceput ca un mijloc de descurajare, care să fie activat doar după epuizarea căilor diplomatice. El autorizează diverse tipuri de represalii: înghețarea accesului la piețele publice, blocarea autorizațiilor de punere pe piață pentru anumite produse sau chiar blocarea investițiilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul se află în criză de...
RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...
Ministrul Finanțelor, Alexandru...
Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...
Autoritatea de Supraveghere...
Compania britanică Nothing...
RAR avertizează că peste 85.000...
Ciprian Tătăruşanu, fostul...
Curs valutar BNR, 1 iulie 2025.
Germania vrea să salveze...
Activele nete ale celor 248 de...
UE cere eliminarea imediată a...
Administrația Fondului pentru...
La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...
DGAF a identificat o fraudă...
Emmanuel Macron trage un semnal...
Renault ar urma să raporteze în...
Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...
ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...
Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...
Guvernul României a adoptat...