Europa trebuie să-și schimbe „profund” regulile agricole. Macron ridică tonul
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Emmanuel Macron / FOTO: Facebook
Emmanuel Macron / FOTO: Facebook
Aflat la Bruxelles, unde fermierii au luat cu asalt piața centrală a orașului, Emmanuel Macron a cerut instituirea unei inițiative europene pentru „evitarea” „concurenței neloiale” între țările membre ale Uniunii Europene.

După ultimele anunțuri făcute de premierul său privind agricultura, preșeidntele franceze ridică tonul la Bruxelles, scrie Le Figaro. Macron a cerut „înființarea unei forțe europene de control sanitar și agricol” pentru „evitarea” „concurenței neloiale” între țările membre ale Uniunii Europene.

Regulile să fie aceleași pentru toți

Sectorul agricol european se confruntă cu o criză majoră și trebuie să-și schimbe „profund” regulile, a continuat liderul la Paris. „Tot ceea ce cerem este ca regulile de mediu și de igienă pe care le impunem fermierilor noștri și altor profesii să fie aceleași”, a subliniat Macron.

Prețuri corecte 

Vorbind după un summit al liderilor Uniunii Europene de la Bruxelles, care a fost umbrit de protestele ample ale fermierilor de pe tot continentul, Macron a spus că UE are nevoie și de un mecanism comun pentru a se asigura că comercianții cu amănuntul și giganții agroalimentari plătesc prețuri corecte producătorilor.

Este cazul să mergem la casele noastre

Principalii lideri ai sindicatelor agricole franceze le-au cerut joi colegilor lor să ridice blocajele care au perturbat traficul în toată țara de mai bine de două săptămâni, spunând că guvernul a ascultat protestele și că este „timpul să ne ducem la casele noastre”.

Îndemnul a venit după ce premierul Gabriel Attal a anunţat o nouă serie de măsuri, printre care o pauză în reducerea utilizării pesticidelor. În plus, statul francez va aloca 150 milioane de euro 'începând din acest an şi în mod permanent' unor măsuri destinate să uşureze povara fiscală şi socială a cultivatorilor.

Fructe și legume tratate 

Guvernul va pune 'în pauză' planul care fixează obiective de reducere a folosirii de pesticide şi este ţinta furiei marilor cultivatori. Planul, denumit Ecophyto, vizează să reducă la jumătate utilizarea pesticidelor până în 2030. Pe de altă parte, Parisul vrea să împiedice importul de fructe şi legume tratate cu pesticidul thiacloprid, un produs interzis în UE.

Attal a mai cerut crearea unei 'legislaţii clare la nivel european cu privire la descrierea a ceea ce este carnea de sinteză', produsă pornind de la celule de ţesuturi animale şi care nu este în prezent autorizată în UE. Prim-ministrul francez a mai cerut ca subiectul limitării importurilor de cereale din Ucraina în UE să fie inclus într-o negociere, după ce UE nu a inclus cerealele într-o listă de produse 'sensibile' al căror import poate fi frânat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...


pixel