Europenii au înființat un grup de lucru pentru ChatGPT

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Care sunt intențiile europenilor
Care sunt intențiile europenilor
Consiliul European pentru Protecția Datelor (EDPB) a decis să creeze un grup de lucru pentru ChatGPT, un robot conversațional care folosește inteligența artificială (AI), a anunțat organismul independent într-o declarație.

Această decizie este un posibil prim pas către o politică comună care să stabilească reguli pentru protecția vieții private în materie de IA.

Decizia vine după hotărârea unilaterală adoptată luna trecută de Italia, care a limitat posibilitatea de utilizare a ChatGPT - o poziție despre care comisarul german pentru protecția datelor a spus că este un exemplu pe care l-ar putea urma și Berlinul. 

ChatGPT, lansat în noiembrie anul trecut de compania OpenAI, a atras atenția publicului pentru capacitatea sa de a redacta rapid răspunsuri la o gamă largă de întrebări.

Aplicația, care a ajuns deja la peste 100 de milioane de utilizatori activi lunar, ridică însă o serie de semne de întrebare cu privire la amenințările pe care le poate reprezenta pentru securitate, confidențialitate și locuri de muncă.

În Franța, Comisia Națională pentru Calcul și Libertăți (Cnil) a declarat marți pentru Reuters că a primit mai multe plângeri cu privire la ChatGPT și a început să investigheze cazurile semnalate.

„AEPD a decis să înființeze un grup de lucru specializat pentru a încuraja cooperarea și a face schimb de informații cu privire la posibilele măsuri luate de autoritățile de protecție a datelor”, se arată în declarație.

Statele membre ale Uniunii Europene (UE) speră să-și alinieze pozițiile politice, dar este nevoie de timp, a spus o sursă a unui organ de supraveghere național.

Potrivit acestei surse, statele membre nu caută să pedepsească sau să stabilească reguli care să afecteze OpenAI susținut de Microsoft Corp, ci mai degrabă să creeze politici generale „transparente”.

Citește și Bloomberg dezvoltă un ChatGPT al lumii financiare

Chatbotul ChatGPT continuă să facă valuri. Unii chiar vor să-l copieze, să-l imite. Potrivit ziarului economic francez Les Echos, agenția de știri financiare Bloomberg, care acoperă toate piețele lumii, a decis să își lanseze propriul ChatGPT. Cum? Folosind propriilor date. 

Se pare că "BloombergGPT" a fost deja dezvoltat, acum afându-se într-un fel de fază de testare, de analiză. O primă versiune a fost prezentată, chiar dacă nu este accesibilă publicului larg. Având în vedere că oferă servici jucătorilor de pe piețele financiare de peste patruzeci de ani, Bloomberg ar putea să se bazeze pe un algoritm cu "50 de miliarde de parametri" și pe o gamă largă de date financiare, potrivit specialiștilor companiei și ai Universității Johns Hopkins.

Potrivit acestor prime informații, sistemul utilizat va fi foarte asemănător cu cel folosit de ChatGPT, în special modelul lingvistic LLM, care permite generarea de răspunsuri automate într-un limbaj comun. Dacă noua inteligență artificială va fi dezvoltată, ea va fi folosită de toată lumea, dar și de Bloomberg pentru a înțelege dacă o publicație a unei companii este pozitivă sau negativă pentru piețe. Există și alte utilizări? Da, potrivit Bloomberg, cum ar fi generarea de titluri de știri pornind de la un articol sau un acces mai bun la datele de pe site-ul său.... Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel