Pachetul fiscal va fi decis miercuri. Guvernul vrea legiferarea până pe 7 iulie
Guvernul se află în criză de...
Un nou act normativ, care a fost adoptat de Senat, prevede că cei care acoperă prejudiciile care sunt de maximum 100.000 de euro, pot scăpa numai cu amendă penală.
La săvârșirea oricărei fapte de evaziune fiscală prevăzută de Legea evaziunii, inculpații vor putea să scape doar cu amendă dacă, în cursul urmăririi penale sau până la primul termen de judecată, acoperă prejudiciul integral, dacă acesta este de maximum 100.000 de euro. Totuși, inculpații vor trebui să achite inclusiv dobânzi și penalități, spune avocatnet.ro.
„În cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală prevăzute de prezenta lege, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecății, până la primul termen de judecată, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depășește 100.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se poate aplica pedeapsa cu amenda”, se spune în proiectul legislativ.
În cazul unui prejudiciu de sub 50.000 de euro, se va aplica numai o sancțiune administrativă.
Cei 10 fugari de lux ai României, gaură de jumătate de miliard de euro. Câţi ajung înapoi acasă
Scapă doar cu amendă toți inculpații care au săvârșit împreună faptele de evaziune, chiar dacă plata prejudiciului o face doar unul dintre făptași.
Noua propunere prevede că evazioniștii pot scăpa de închisoare dacă în cursul urmăririi penale sau al judecății (până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive) vor acoperi prejudiciul - majorat cu 20% și la care se vor adăuga dobânzi și penalități. Măsura va fi valabilă numai pentru faptele de evaziune de la articolele 8 și 9 din Legea evaziunii.
În prezent, legislația prevede că acoperirea integrală a pretențiilor părții civile, în timpul urmăririi penale sau a judecății (până la primul termen), limitele pedepsei cu închisoarea sunt reduse la jumătate. Practic, modificările din Parlament ar putea face viața mai ușoară evazioniștilor, care ar ajunge mult mai greu la închisoare, mai notează avocatnet.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul se află în criză de...
RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...
Ministrul Finanțelor, Alexandru...
Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...
Autoritatea de Supraveghere...
Compania britanică Nothing...
RAR avertizează că peste 85.000...
Ciprian Tătăruşanu, fostul...
Curs valutar BNR, 1 iulie 2025.
Germania vrea să salveze...
Activele nete ale celor 248 de...
UE cere eliminarea imediată a...
Administrația Fondului pentru...
La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...
DGAF a identificat o fraudă...
Emmanuel Macron trage un semnal...
Renault ar urma să raporteze în...
Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...
ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...
Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...
Guvernul României a adoptat...