Urmărește dezbaterea live

Evergrande. 1,5 milioane de contracte pentru apartamente neconstruite încă. China ușurează creditarea
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
China ține încă lucrurile sub control
China ține încă lucrurile sub control
China slăbește restricțiile privind împrumuturile pentru locuințe la unele dintre cele mai mari bănci ale sale, potrivit unor persoane familiare cu această chestiune, ceea ce se adaugă la semnele de îngrijorare tot mai mare din partea autorităților cu privire la contagiunea crizei datoriilor de la China Evergrande Group.

Autoritățile de reglementare financiară au spus unor bănci importante la sfârșitul lunii trecute să accelereze aprobarea creditelor ipotecare în ultimul trimestru, au declarat persoanele, care au cerut să nu fie identificate, discutând o chestiune privată. De asemenea, creditorilor li s-a permis să solicite vânzarea de titluri de valoare garantate cu ipoteci rezidențiale pentru a elibera cote de împrumut, atenuând o interdicție impusă la începutul acestui an, au spus persoanele respective. 

Măsurile vin pe fondul alarmei tot mai mari că criza de lichidități de la Evergrande se extinde asupra altor dezvoltatori, în condițiile în care președintele Xi Jinping menține măsuri dure pentru a răci piața imobiliară. Temerile legate de riscurile de contagiune s-au intensificat în ultimele două săptămâni, după ce Fantasia Holdings Group Co. a intrat în incapacitate de plată în mod surprinzător și după ce Sinic Holdings Group Co. a avertizat că incapacitatea sa de plată este iminentă. 

Deși ultima mișcare este pozitivă pentru dezvoltatori, este puțin probabil să rezolve problemele lor de lichiditate, a declarat Raymond Cheng, șeful departamentului de cercetare pentru China și Hong Kong al CGS-CIMB Securities. El a spus că autoritățile de reglementare ar trebui, de asemenea, să relaxeze politicile pentru împrumuturile pentru proiecte și piețele onshore de obligațiuni corporative, având în vedere că finanțarea offshore a datoriilor este "aproape închisă în acest moment".

Un indicator Bloomberg al acțiunilor dezvoltatorilor chinezi a redus pierderile vineri. Indicele BI China Real Estate Owners and Developers Valuation Peers a scăzut cu 1,4% la ora locală 12:25 p.m., după ce anterior a scăzut cu până la 2,6%.

Creșterea creditării în China a încetinit în septembrie, în condițiile în care slăbiciunea pieței imobiliare a cântărit asupra activităților de finanțare și creditare, în ciuda apelului băncii centrale de a stabiliza expansiunea creditului.

Evergrande. A căzut prima piesă a dominoului?

În cadrul unei reuniuni prezidate de guvernatorul băncii centrale Yi Gang la sfârșitul lunii septembrie, autoritățile au cerut celor 24 de instituții financiare să coopereze cu guvernele "pentru a menține împreună dezvoltarea stabilă și sănătoasă a pieței imobiliare și pentru a proteja drepturile și interesele legitime ale consumatorilor de locuințe".

Beijingul și-a intensificat eforturile pentru a limita consecințele crizei Evergrande, care a dus la o scădere a sentimentului de nesiguranță în rândul cumpărătorilor de locuințe. Se estimează că 1,6 milioane de gospodării au depus depozite pentru apartamentele Evergrande care nu au fost încă construite.

Vânzările combinate contractate de primele 100 de companii imobiliare din țară au scăzut cu 36% în septembrie față de anul precedent, potrivit China Real Estate Information Corp. 

"Orice relaxare suplimentară ar trebui să depindă de faptul dacă vânzările ar putea să se îmbunătățească semnificativ față de nivelul slab actual", a declarat Patrick Wong, analist la Bloomberg Intelligence. "Potențialii cumpărători ar putea să se simtă în continuare îngrijorați în legătură cu achiziționarea unităților de pre-vânzare de la dezvoltatorii încărcați de datorii."

Prăbușirea pieței imobiliare pune presiune asupra economiei chineze, alături de o penurie de energie, încrederea slabă a consumatorilor și creșterea costurilor materiilor prime. Creșterea economică a încetinit probabil la 5% în al treilea trimestru, de la 7,9% în precedentele trei luni, potrivit economiștilor intervievați înainte de datele guvernamentale care vor fi prezentate luni. 

Reducerea ratei de dobândă

Pe baza unei restructurări "gestionate" a Evergrande, cu unele repercusiuni asupra restului sectorului imobiliar, Citigroup Inc. și-a redus prognoza de creștere economică a Chinei la 4,9% de la 5,5%, potrivit unei note de miercuri. Presiunea asupra creșterii va declanșa probabil noi măsuri de relaxare a politicilor, inclusiv o reducere cu 25 de puncte de bază a ratei dobânzii în 2022, au scris economiștii conduși de Liu Li-Gang.

Relaxarea creditelor ipotecare ar putea ajuta cumpărătorii de prima casă cu o nevoie reală și ar putea stimula tranzacțiile după ce un plafon fără precedent privind expunerea băncilor la sectorul imobiliar de la începutul anului a secat împrumuturile. 

Între timp, autoritățile de reglementare au semnalat că sunt dispuse să susțină firmele imobiliare sănătoase, cerând băncilor să se abțină de la a întrerupe deodată finanțarea dezvoltatorilor, a relatat Bloomberg luna trecută. 

Prin emiterea de titluri de valoare garantate cu ipoteci rezidențiale, băncile pot scoate împrumuturile din bilanț și pot strânge capital pentru a distribui mai mult. Emisiunile de RMBS au atins în septembrie cel mai ridicat nivel din acest an, potrivit calculelor Bloomberg bazate pe datele de pe site-ul China Securitization Analytics. 

Acest lucru a marcat o inversare față de sfârșitul lunii aprilie, când banca centrală a început să controleze mărimea și ritmul emisiunilor de RMBS. Relansarea ar putea contribui la reducerea riscurilor de flux de numerar pentru dezvoltatori, potrivit Everbright Securities Co.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel