Datele de vineri se adaugă dovezilor că zona euro va evita recesiunea şi, cel puţin pe termen scurt, economia regiunii rezistă turbulenţelor, ceea ce ar putea determina BCE să continue înăsprirea politicii monetare. Dar încrederea rămâne fragilă, după problemele din sectorul bancar european şi american din ultimele două săptămâni, care au readus în memorie criza financiară globală din 2008.
Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a urcat la 54,1 puncte în martie, de la 52 puncte luna precedentă, analiştii estimând un nivel de 51,9 puncte. Este cel mai ridicat nivel din ultimele zece luni.
Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.
"Datele solide PMI pentru martie ne dau siguranţa că economia a crescut în primul trimestru din 2023, iar situaţia de pe piaţa forţei de muncă şi presiunea preţurilor rămân extrem de puternice", a apreciat Franziska Palmas, de la Capital Economics.
Datele S&P Global indică o creştere cu 0,3% a economiei zonei euro în primul trimestru din 2023, cu un avans de 0,5% în martie, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters indicau un declin de 0,1% în primele trei luni din acest an.
Pentru prima dată din iunie, firmele nu au putut finaliza toate comenzile, datorită cererii ridicate. Creşterea în Germania s-a extins pentru a doua lună consecutiv, în urma redresării serviciilor, care au compensat declinul producţiei industriale. O evoluţie similară se înregistrează şi în Franţa.
Indicatorul PMI din sectorul serviciilor, dominant în zona euro, a urcat la 55,6 puncte în martie, de la 52,7 puncte luna precedentă, analiştii estimând un nivel de 52,5 puncte
Pentru a face faţă creşterii activităţii, firmele au făcut angajări, înregistrându-se cel mai rapid ritm din mai 2022. Indicele privind forţa de muncă a urcat la 54,3 puncte în martie, de la 51,9 puncte luna precedentă.
Dar indicele privind activitatea fabricilor a scăzut la 47,1 puncte în martie, de la 48,5.
"Creşterea rămâne dezechilibrată, deoarece producţia industrială şi noile comenzi sunt în scădere, în timp ce sectorul serviciilor s-a redresat semnificativ", a apreciat Paolo Grignani de la Oxford Economics.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...