Executare silită a PENSIONARILOR. Decizie de ultimă oră a deputaților

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Ce se va schimba
Ce se va schimba
Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, consideră că prin adoptarea de către Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a proiectului de lege privind unele măsuri vizând republicarea actelor normative nu mai este posibilă executarea silită a unui pensionar care a primit o pensie calculată greşit.

"Astăzi, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat fără niciun vot împotrivă proiectul de lege iniţiat de mine, prin care executarea silită a unui pensionar care a primit o pensie calculată greşit ca urmare a modificării de 67 de ori a legii pensiilor să nu mai fie posibilă. Verificând cum a fost posibil, am constatat că la acea vreme modificările făcute la legea pensiilor fuseseră publicate în 67 de Monitoare oficiale diferite, astfel încât funcţionarilor care au calculat pensia le-a fost imposibil să aplice riguros legea. Începând cu 1 ianuarie 2022 se va republica în forma integrală, la aceeaşi dată cu publicarea actului normativ de modificare şi/sau completare. Până atunci, se aplică dispoziţii tranzitorii de asanare a legislaţiei. Se presupune că un bun cetăţean trebuie să ştie legea. Realitatea obiectivă este că România a depăşit numărul de 15.000 de acte normative din legislaţia primară", a scris Cazanciuc, marţi, pe Facebook.

Senatorul PSD atrage atenţia că, "dintre actele normative adoptate frecvent, un număr semnificativ modifică ori abrogă acte normative primare, cu preţul instabilităţii legislative accentuate".

"Am susţinut mereu că statul român are obligaţia de a face cunoscută şi accesibilă legea tuturor beneficiarilor săi, asigurând astfel înţelegerea normei ca primă premisă a aplicării corecte şi a prevenirii încălcării legii. Legea are consecinţe asupra vieţilor noastre, asupra sănătăţii, economiei, locurilor de muncă, veniturilor, justiţiei şi speranţei de viaţă în ultimă instanţă. De aceea, sunt bucuros că proiectul trimis astăzi spre promulgare va conduce la simplificarea legislaţiei şi sistematizarea ei clară şi totodată la educarea populaţiei în spiritul legilor. Sunt convins că un sistem de drept simplificat, clar, predictibil şi aplicabil unitar ne va ajuta să depăşim criza de încredere în instituţii şi lege", a adăugat Cazanciuc.

Citește și Pensii militare. Ce s-a întâmplat cu unele categorii de angajați

Deputaţii au aprobat, cu 282 de voturi "pentru" şi o abţinere, proiectul de lege privind unele măsuri vizând republicarea actelor normative.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art.70 din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi a Legii nr.202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României, republicată, în sensul schimbării radicale a procedurii de republicare a actelor normative în Monitorul Oficial al României, Partea I, ca măsură destinată în a asigura accesibilitatea şi previzibilitatea normelor juridice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel