Execuție bugetară. Alexandru Nazare: Este în continuare nevoie de disciplină
Autor: DCBusiness Team | 27 mai 2021, 19:04
Alexandru Nazare
Alexandru Nazare
Execuția bugetară din primele patru luni ale anului 2021 continuă trend-ul pozitiv înregistrat de la începutul anului și validează prognozele de creștere economică ale instituțiilor internaționale, scrie ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, precizând că ”este în continuare nevoie de disciplină”. El face apel ”la toți ordonatorii de credite să mențină o atitudine prudentă în ceea ce privește volumul cheltuielilor bugetare”.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, precizează ministrul, avem o creștere a veniturilor însoțită de o creștere a investițiilor, concomitent cu o majorare accentuată a ponderii proiectelor finanțate din fonduri nerambursabile, la 52,3% din totalul cheltuielilor pentru investiții. Cheltuielile totale au crescut cu 11,3%, în special datorită creșterii semnificative a cheltuielilor de investiții, în timp ce celelalte cheltuieli, inclusiv cele de personal, au avut un ritm mai lent de creștere, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Deficitul bugetar scade cu 0,73 pp din PIB față de primele patru luni ale anului 2020, subliniază Nazare.

Venituri și cheltuieli

În perioada ianuarie - aprilie 2021, veniturile Bugetului General Consolidat au însumat 118,39 miliarde lei, cu 20,6% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, menționează oficialul în postarea sa. Majoritatea categoriilor de încasări au înregistrat evoluții nominale pozitive, cele mai pronunțate înregistrându-se în cazul TVA, contribuțiilor de asigurări, fondurilor europene și impozitelor pe proprietate.

Cheltuielile pentru investiții în primele patru luni ale anului au fost în valoare de 13,13 miliarde lei, în creștere cu 3,17 miliarde lei (+31,8%) comparativ cu perioada similară a anului trecut (9,96 miliarde lei). Mai mult de jumătate din acestea au fost finanțate din fonduri externe nerambursabile. Execuția BGC în primele patru luni ale anului 2021 s-a încheiat cu un deficit de 20,70 miliarde lei (1,18% din PIB), în scădere cu 6,12 miliarde lei față de deficitul de 26,82 miliarde lei (2,54% din PIB), înregistrat în aceeași perioadă a anului 2020.

Citește și Alexandru Nazare: Suntem în direcția bună, NU înseamnă că am ajuns acolo

Măsurile cu caracter excepțional pentru diminuarea efectelor negative ale pandemiei Covid-19 asupra economiei au continuat, generând plăți cu caracter excepțional în valoare de 4,91 miliarde lei, menționează, în încheiere, ministrul Finanțelor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crește numărul beneficiarilor de ajutor social

Numărul beneficiarilor de ajutor social (venit minim...

Salariile bugetarilor trebuie să fie publicate azi

Până azi, 30 septembrie, toate instituțiile statului sau...

Putin pune 112 miliarde de dolari într-o pușculiță secretă

Rusia va ascunde scopul a aproape un sfert din...

Crossuri externe