Distribuitorii de energie electrică din Franţa încep, astăzi, o simulare, la nivel naţional, a planului de întrerupere programată a alimentării cu curent electric, pe care guvernul l-a pregătit pentru situaţia în care ţara se va confrunta cu o criză energetică în aceasta iarnă.
Scopul exerciţiului nu este să taie efectiv curentul, ci să se pregătească pentru posibile întreruperi şi pentru eventuale măsuri de reducere a sarcinii în reţea, au explicat distribuitorii. În cazul unei penurii majore de electricitate, efect al unei ierni reci şi al unui consum superior producţiei, se va recurge la întreruperi de cel mult două ore în timpul vârfurilor de consum: dimineaţa sau seara, extrem de punctual şi localizat în strânsă cooperare cu autorităţile locale. Premierul Élisabeth Borne a explicat că planul său este o soluţie de rezervă, la care se va recurge doar în situaţii excepţionale şi după pregătirea din timp a populaţiei şi întreprinderilor.
Élisabeth Borne: Responsabilitatea mea este să anticipez şi să mă asigur că totul este pregătit. Principala noastră mobilizare este acum pentru a produce electricitate la capacitate maximă şi apoi să continuăm să-i incităm pe toţi să-şi micşoreze consumul. Am toată toată încrederea că vom trece iarna fără să fim nevoiţi să întrerupem curentul.
Reporter: În fiecare joi, reţeaua naţională de transport electricitate va identifica, pe baza datelor meteorologice, a informaţiilor privind disponibilitatea de producţie şi estimarea consumului, o hartă a unor posibile vârfuri de consum pentru săptămâna următoare. Toate informaţiile vor putea fi consultate pe o aplicaţie pe telefonul mobil, Ecowatt, pusă la dispoziţie de Guvernul Franţei, transmite Rador.
Guvernul ceh este pregătit să introducă până la finalul anului o plafonare a preţului energiei pentru marile companii, deoarece îşi extinde ajutorul acordat afacerilor afectate de majorarea costurilor cu electricitatea şi gazele, a anunţat joi premierul Petr Fiala, transmite Reuters.
Ajutorul ar putea fi similar măsurilor deja introduse pentru gospodării şi firmele mai mici, a precizat oficialul ceh. Acesta a adăugat că deciziile UE au eliminat obstacolele în acordarea ajutoarelor pentru firmele mai mari.
"Astăzi este posibil să realizăm pentru marile companii o plafonare a preţului care nu era posibilă înainte", a declarat Fiala, pentru postul de televiziune CNN Prima News.
Plafonarea preţului pentru gospodării, instituţii publice şi firmele mai mici a fost deja stabilită la şase coroane cehe (0,26 dolari) per KWh de electricitate şi trei coroane cehe pentru gaze, pe parcursul anului viitor.
Publicaţia cehă E15 anunţa joi că plafonarea preţului pentru marile companii s-ar putea aplica la 80% din consumul lor de energie.
Luna trecută, Guvernul ceh a aprobat plafonarea veniturilor companiilor care produc electricitate, pentru a putea finanţa măsurile destinate reducerii poverii preţurilor mari asupra gospodăriilor şi companiilor.
Plafonarea veniturilor producătorilor de electricitate se va adăuga taxei pe veniturile excepţionale impuse firmelor din energie şi celor mai mari bănci, astfel încât anul viitor vor fi strânse la buget sume de cel puţin 100 de miliarde de coroane (4,12 miliarde de dolari). Sumele vor finanţa programele de compensare pentru utilizatorii de electricitate afectaţi de creşterea preţurilor, după invazia rusească din Ucraina.
Plafonul de preţ din Cehia se bazează pe acordul convenit la nivelul Uniunii Europene care limitează veniturile producătorilor de electricitate la 180 de euro pentru un Megawatt/oră, acord care permite statelor membre să modifice această cifră pentru fiecare centrală în funcţie de tipul de combustibil pe care îl utilizează.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministerul Dezvoltării,...
Agenția Națională pentru...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...