În urmă cu câteva zile, mai precis pe 15 septembrie, prețul contractelelor futures pentru gaze naturale a depășit 950 de dolari/1000 de metri cubi, după ce a atacat pragul de 1000 de dolari, fără însă a-l doborî.
Ulterior, lucrurile s-au mai calmat, prețul oscilând acum în jurul valorii de 800 de dolari/1000 de metri cubi. De la sfârșilul lunii aprilie, când prețul gazelor naturale a fost de patru ori mai mic decât valorile actuale, piața a crescut constat, practic.
"Există o penurie de gaze pe piața europeană, situația care împinge prețurile în sus. Deficitul poate dura până în primăvara anului viitor
În plus, alți factori de creștere pot fi considerați, de asemenea, procesul de ecologizare a sectorului, scăderea costurilor de producție, dar și ale cotelor emisiilor de CO2 și o piață limitată a GNL ", a spus expertul.
El a mai spus că multe țări se așteptau la prețurile să coboare începând cu septmbrie, așa cum se întâmplă în fiecare an, astfel încât în prima jumătate a acestui an încetat să mai cumpere, presupunând că, pe viitor, prețurile vor scădea pe măsura creșterii cererii odată cu apropierea sezonului rece, când consumul de gaze este mai ridicat.
Citește și Prețul gazelor naturale scade în Europa. Se anunță scumpirea cărbunelui
"Pe termen lung, piața europeană se va adapta, dacă va fi nevoie, la noua realitate, cu o sporire a eforturilor de înlocuire a surselor tradiționale de energie”, a adăugat Toth.
”În privința perspectivelor imediat, în 2022 s-ar putea produce o corecție a pieței. Pe termen scurt, o iarnă mai blândă și darea în folosință a gazoductului Nord Stream-2 pot contribui la o scădere a prețurilor la gaz", a rezumat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
BNR a publicat cursul valutar...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...