Experți britanici: Rusia are nevoie de un fleac pentru a rezista embargoului petrolier
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Rusia ar putea întrerupe vineri furnizarea de gaze către Finlanda
Rusia ar putea întrerupe vineri furnizarea de gaze către Finlanda
Zilele trecute, un responsabil german a declarat că, dacă Rusia va vinde mai puțin țiței, dar la un preț mai ridicat, efectul embargoului petrolier impus de Uniunea Europeană va fi mult sub așteptări. 

Interzicerea completă a importurilor de petrol rusesc în țările Uniunii Europene ar putea accelera creșterea prețurilor materiilor prime pe piețele globale, dar chiar dacă prețul petrolului marca Urals se va prăbuși la 44 de dolari pe baril, economia rusă va putea rezista embargoului, susțin experții publicației britanice Financial Times.

În opinia lor, exporturile de petrol au reprezentat anul trecut aproximativ 45% din veniturile totale ale Rusiei. Prețul actual al petrolului depășește cu mult nevoile bugetului ruses. La ședința de tranzacționare din 5 mai, prețul țițeiului Brent a trecut de 110 dolari pe baril, în timp ce prețul țițeiului rusesc Urals a fost de 76,99 dolari pe baril, potrivit ziarului.

Ministerul de Finanțe a declarat pe 4 mai că prețul mediu al țițeiului Urals în aprilie a fost de 70,52 dolari pe baril. Aceasta este cu aproape 13% mai mare decât prețul de export din luna aprilie a anului trecut, când prețul mediu pe baril a fost de 62,5 dolari.

Citește și Engie așteaptă instrucțiuni clare de la CE privind plățile gazelor

"Influențate de planurile UE de a refuza să cumpere petrol rusesc, cotațiile Brent ar putea ajunge la 120 de dolari pe baril încă de săptămâna viitoare. Preconizăm că prețul petrolului va crește astăzi până la 113 dolari pe baril", au declarat analiștii de la firma de investiții Freedom Finance.

Miercuri, 4 mai, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că intenționează să impună o interdicție totală asupra livrărilor de petrol din Rusia. Potrivit comunicatului, măsura presupune oprirea treptată a livrărilor de țiței rusesc, precum și a produselor petroliere, până la sfârșitul acestui an. Pentru a intra în vigoare, propunerea trebuie să fie susținută în unanimitate de cele 27 de țări ale UE, însă mai multe țări europene se tem că suspendarea livrărilor de țiței nu le va lăsa suficient timp pentru a se adapta.

Potrivit Financial Times, principalii potențiali cumpărători de petrol rusesc sunt țările asiatice. În special, rafinăriile chineze și-au mărit deja achizițiile. Mariya Shagina, cercetător principal la Institutul finlandez de Relații Internaționale, a declarat pentru FT că Rusia va continua să vândă petrol Chinei și Indiei, dar "nu va putea compensa pe deplin pierderea pieței europene".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel