Recesiunea bate la uşa României
Riscul de recesiune a crescut semnificativ şi este posibil să avem o...
Interzicerea completă a importurilor de petrol rusesc în țările Uniunii Europene ar putea accelera creșterea prețurilor materiilor prime pe piețele globale, dar chiar dacă prețul petrolului marca Urals se va prăbuși la 44 de dolari pe baril, economia rusă va putea rezista embargoului, susțin experții publicației britanice Financial Times.
În opinia lor, exporturile de petrol au reprezentat anul trecut aproximativ 45% din veniturile totale ale Rusiei. Prețul actual al petrolului depășește cu mult nevoile bugetului ruses. La ședința de tranzacționare din 5 mai, prețul țițeiului Brent a trecut de 110 dolari pe baril, în timp ce prețul țițeiului rusesc Urals a fost de 76,99 dolari pe baril, potrivit ziarului.
Ministerul de Finanțe a declarat pe 4 mai că prețul mediu al țițeiului Urals în aprilie a fost de 70,52 dolari pe baril. Aceasta este cu aproape 13% mai mare decât prețul de export din luna aprilie a anului trecut, când prețul mediu pe baril a fost de 62,5 dolari.
Citește și Engie așteaptă instrucțiuni clare de la CE privind plățile gazelor
"Influențate de planurile UE de a refuza să cumpere petrol rusesc, cotațiile Brent ar putea ajunge la 120 de dolari pe baril încă de săptămâna viitoare. Preconizăm că prețul petrolului va crește astăzi până la 113 dolari pe baril", au declarat analiștii de la firma de investiții Freedom Finance.
Miercuri, 4 mai, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că intenționează să impună o interdicție totală asupra livrărilor de petrol din Rusia. Potrivit comunicatului, măsura presupune oprirea treptată a livrărilor de țiței rusesc, precum și a produselor petroliere, până la sfârșitul acestui an. Pentru a intra în vigoare, propunerea trebuie să fie susținută în unanimitate de cele 27 de țări ale UE, însă mai multe țări europene se tem că suspendarea livrărilor de țiței nu le va lăsa suficient timp pentru a se adapta.
Potrivit Financial Times, principalii potențiali cumpărători de petrol rusesc sunt țările asiatice. În special, rafinăriile chineze și-au mărit deja achizițiile. Mariya Shagina, cercetător principal la Institutul finlandez de Relații Internaționale, a declarat pentru FT că Rusia va continua să vândă petrol Chinei și Indiei, dar "nu va putea compensa pe deplin pierderea pieței europene".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Riscul de recesiune a crescut semnificativ şi este posibil să avem o...
Ministrul Fondurilor Europene,...
Turbulențele de pe piețele...
UE cere calm în fața tarifelor...
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a...
Românii pot investi începând de luni, 7 aprilie, în...
Investitorii s-au refugiat...
DC Media Group, trust media din care fac parte DC News,...
Piața gazelor naturale din...
Noutăţi fiscale publicate luni,...
Banca Națională a României a anunțat cursul leului...
ANAF introduce o nouă obligație declarativă pentru...
Un mesaj fără precedent din partea uneia dintre cele mai...
Urmează o ieftinire substanțială a carburanților? Logic,...
Europa trebuie să se adapteze...
Bursa de Valori București...
Miliardarul și administratorul de fonduri Bill Ackman,...
Războiul comercial inițiat de...
O astfel de scădere nu s-a mai...
Principalele burse europene au...