Experți, despre evoluția SARS-CoV-2. Ce perspective probabile există
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Vor mai urma și alte mutații
Vor mai urma și alte mutații
Virusul care provoacă boala COVID-19 va continua probabil să sufere mutații, dar într-un ritm mult mai lent decât până acum, este de părere Trevor Bedford, profesor asociat de bioinformatică în cadrul diviziei de vaccinuri și boli infecțioase de la Centrul de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson.

Trevor Bedford a declarat luni că are mari îndoieli că virusul care provoacă COVID-19, SARS-CoV2, a "atins un zid în ceea ce privește potențialul său evolutiv".

Bedford a spus că se așteaptă ca noi mutații să ajute virusul să scape de răspunsul imunitar al organismului, dar că aceste mutații vor apărea într-un ritm mai lent decât în 2020, notează Business Insider.

Varianta Delta, extrem de infecțioasă, la rândul ei o mutație a coronavirusului original, are deja tulpini mutante, inclusiv una numită AY.4.2 care nu pare a fi mai periculoasă.

Delta a devenit cea mai răspândită variantă din lume în termen de nouă luni de la prima sa detectare, în India, în octombrie 2020.

Variantele de SARS-CoV2 au părut să "explodeze” la începutul anului 2021. Apoi, Delta, care este de peste două ori mai infecțios decât virusul original, a devenit singurul "virus rămas în picioare", a spus el.

"Presupun că deja asistăm la  astăzi la o încetinire față de 2020", a spus Bedford. 

Citește și: Studiu. Care vaccin este cel mai puternic: Sinopharm, Sputnik V, Moderna sau Pfizer

Descendentul Delta 

Public Health England (PHE) și Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor au declarat în octombrie că monitorizează îndeaproape un coronavirus înrudit cu Delta, numit AY.4.2.

AY.4.2 a fost detectat în 39 de țări și 13 state americane, dar aproximativ 94% din AY.4.2 la nivel mondial se află în Marea Britanie, potrivit Outbreak.Info.

Dr. Jeremy Barrett, șeful Institutului Sanger, a declarat luni că a "început să devină curios de ce a avut un avantaj de creștere atât de consistent în Marea Britanie, dar nu a crescut cu adevărat nicăieri altundeva în lume". 

Nu este încă clar dacă virusul este în mod inerent mai infecțios sau dacă creșterea din Anglia se datorează unor caracteristici ale populației în care se răspândește. Potrivit PHE, această tulpină a reprezentat aproximativ 11% din cazurile Delta din Anglia la 23 octombrie și aproximativ 15% din cazuri la 6 noiembrie.

Până în prezent, AY.4.2 nu pare a fi mai mortală decât Delta, iar vaccinurile protejează împotriva ei, potrivit celui mai recent raport PHE, publicat vineri.

Francois Balloux, director al institutului de genetică de la University College London, a declarat luni că: "Personal, nu sunt prea îngrijorat din cauza AY.4.2." 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Grecia cere UE ”mai multă transparență” pentru consumatori

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a cerut, într-o...

ANAT semnalează lipsa fondurilor pentru IMM-urile din turism

ANAT și patronatele din turism solicită suplimentarea...

Tendinţe pe piaţa criptomonedelor. Analiză

Aprilie a fost o lună dificilă pentru piața...

Boom-ul inteligenței artificiale nu se dezminte. Analiză

La bursă, acțiunile din sectorul inteligenței...

Cinébébé, o companie UNICĂ în Europa și extrem de prețioasă

Realizarea de filme cu nou-născuți este strict...

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...


pixel