Experți: Săptămâna viitoare, critică pentru petrol
Autor: Oana Pavelescu | 30 noi 2022, 17:47
Este de așteptat ca OPEC+ să anunțe o nouă reducere a producției
Este de așteptat ca OPEC+ să anunțe o nouă reducere a producției
Se așteaptă ca OPEC și aliații săi să ia în considerare reducerea mai accentuată a producției atunci când se vor reuni în acest weekend, pe fondul unei piețe mondiale a petrolului în declin.

Arabia Saudită și partenerii săi au surprins comercianții - și au atras o mustrare vehementă din partea președintelui Joe Biden - când au anunțat luna trecută o reducere de 2 milioane de barili pe zi. Chiar și așa, prețurile au scăzut de atunci, ajungând pentru scurt timp la aproape 80 de dolari pe baril la Londra, pe măsură ce situația din China se deteriorează.

Delegații din grup, care până săptămâna aceasta au prognozat că vor face o pauză pentru a evalua impactul reducerilor, acum psun că s-a putea efectua noi reduceri. Discuțiile din cadrul cartelului însă nu vor demara oficial înainte de reuniunea din 4 decembrie.

Riadul a trimis deja pieței un semnal neobișnuit de clar înainte de reuniune. Săptămâna trecută, ministrul saudit al Energiei, prințul Abdulaziz bin Salman, a declarat că OPEC+ este "gata să intervină" cu noi reduceri suplimentare ale ofertei dacă va fi necesar "pentru a echilibra cererea și oferta".

Zece din 16 traderi și analiști chestionați de Bloomberg în această săptămână au anticipat o nouă reducere a ofertei, estimările variind între 250.000 și 2 milioane de barili pe zi. Consultanții FGE preconizează că reducerea ar putea fi la limita superioară a intervalului.

Incertitudinea legată de sancțiuni

În timp ce Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și partenerii săi par să se concentreze asupra riscurilor de scădere a pieței, există forțe compensatorii. Marți, Brent-ul a înregistrat o revenire de până la 3,4%, până la 86 de dolari pe baril, deoarece semnele privind disponibilitatea grupului de a acționa oferă sprijin pentru contractele futures.

Alianța se află în continuare sub presiunea națiunilor consumatoare pentru a stăvili inflația prin menținerea robinetelor deschise. În special, reduceri suplimentare ar risca să tensioneze și mai mult relațiile dintre administrația Biden și Arabia Saudită.

Piețele globale sunt tensionate, stocurile din țările dezvoltate fiind la cel mai scăzut nivel din 2004. A doua zi după ce OPEC+ se va reuni, Uniunea Europeană va impune o interdicție asupra importurilor maritime de țiței din Rusia, în timp ce diplomații UE discută, de asemenea, un plafon de preț pentru petrolul acestei țări.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, producția rusă va scădea cu 15% la începutul anului viitor, ca urmare a acestor măsuri. Cu toate acestea, producția de petrol a țării s-a dovedit surprinzător de rezistentă la sancțiunile internaționale de la invazia Ucrainei, iar previziunile AIE sunt adesea prea pesimiste. 

"Previziunile fundamentale de echilibru nu sugerează că există o urgență în reducerea", a declarat Paul Horsnell, șeful departamentului de mărfuri de la Standard Chartered Bank. "Mai ales că stocurile sunt încă la un nivel scăzut".

China devine călcâiul lui Ahile

Dacă aceste considerente vor fi eclipsate în cele din urmă ar putea depinde de traiectoria contractelor futures pentru țiței în zilele următoare. 

"OPEC+ va lua serios în considerare o nouă reducere a producției la viitoarea sa reuniune, în special dacă prețurile țițeiului vor scădea mult sub nivelul actual în următoarea săptămână", au declarat analiștii de la Eurasia Group.

Perspectivele pentru principalele piețe asiatice continuă să se întunece după ce, în weekend, au izbucnit proteste față de restricțiile dure împotriva coronavorusului, inclusiv demonstrații la Beijing și Shanghai. Șansele unei ieșiri dezordonate din politica Covid-zero cresc pe măsură ce infecțiile se răspândesc și locuitorii protestează împotriva controalelor.

Tulburările au declanșat o vânzare amplă a mărfurilor. Săptămâna trecută, un indicator critic al piețelor asiatice de țiței - prima contractelor futures din Oman față de swap-urile din Dubai - s-a prăbușit, deoarece creșterea numărului de îmbolnăviri a amenințat consumul de combustibil în China, cel mai mare importator de petrol din lume. 

Curbele forward pentru Brent și West Texas Intermediate - cele două repere internaționale - au dezvoltat un discount pentru contractele pe termen scurt, cunoscut sub numele de contango. Modelul de preț semnalează de obicei o ofertă excedentară și încurajează rafinăriile să acumuleze barili nedoriți - un eveniment adesea problematic pentru națiunile OPEC+.  

Chiar și repercusiunile politice ar putea să nu fie la fel de grave ca după ultima reducere OPEC+, a declarat Helima Croft, strateg șef pentru mărfuri la RBC Capital Markets LLC și fost analist CIA. Președintele Biden a criticat Riadul pentru decizia din octombrie, acuzându-l că a favorizat războiul Rusiei din Ucraina și avertizând asupra "consecințelor" pentru regat.

"De data aceasta, Casa Albă pare pregătită pentru o potențială reducere a producției de petrol a OPEC+ și, deși nu va fi bine primită, probabil că nici nu va duce la o prăbușire", a declarat Croft.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Gazprom se va retrage din consorțiul grec Prometheus Gas

După cum a declarat partea elenă, este un ”divorț de...

Prăbușire istorică pentru cipurile de memorie

Despre sectorul cipurilor de memorie se știe că are...

Prețul litiului a explodat, spre bucuria Chinei

Marii producători de litiu din China sunt pe cale să...

Card energie. Se simplifică modul de folosire al acestuia

În data de 08 decembrie 2022 a intrat în vigoare...

Schimbare la vârful Unilever. Cine va conduce compania

Unilever l-a numit director general pe Hein Schumacher,...

Crossuri externe