Dolarul american, adesea perceput ca un refugiu sigur, are tendința de a se întări în perioadele de incertitudine politică majoră și de volatilitate crescută a piețelor.
Totuși, anul acesta s-a observat o abatere de la această normă, în special după Ziua Eliberării, deoarece statutul de activ de refugiu al dolarului și siguranța bonurilor de trezorerie americane au fost puse sub semnul întrebării din cauza incertitudinii politice și a volatilității generate chiar din Statele Unite.
Declinul dolarului și reacția piețelor
Participanții la piață au reacționat vânzând active denominate în dolari americani și îndepărtându-se de titlurile de stat americane, ceea ce a condus la o depreciere de aproximativ 8% a indicelui dolarului american (DXY) de la începutul anului. Cu toate acestea, Wells Fargo susține că astfel de mișcări în activele americane sunt neobișnuite.
Chiar și în perioadele anterioare de stres provenit din Statele Unite, precum criza financiară globală din 2008-2009 sau retrogradarea ratingului de credit al Statelor Unite, activele americane au avut, în general, performanțe bune.
Analiștii Wells Fargo sugerează că actuala deplasare a activelor americane este de natură tactică și nu reflectă o reevaluare fundamentală. Ei consideră că mișcările recente ale pieței sunt ajustări de poziționare care ar trebui să fie temporare.
De la optimism la prudență față de activele americane
La începutul anului, participanții la piață erau extrem de optimiști în privința dolarului american, a bonurilor de trezorerie americane și a acțiunilor americane, cu un poziționament puternic în favoarea activelor americane, pe măsură ce noua administrație își începea mandatul. La acel moment, provocările economice păreau mai accentuate la nivel internațional decât pe plan intern.
Însă, pe măsură ce provocările din Statele Unite au început să se acumuleze și ideea de „excepționalism american” s-a estompat, optimismul a început să scadă, ceea ce a contribuit la slăbirea recentă a dolarului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda unică europeană și...
Comisia pentru muncă a...
Ministerul Energiei modifică...
Care sunt cele mai mici și cele...
Cu susținerea Consiliului de Administrație al Băncii...
Activitatea economică din...
Analiștii Wells Fargo au...
Piețele bursiere globale s-au...
Buffett și Berkshire Hathaway,...
Acțiunile grupului Magnificent...
O tranzacție anunțată luni.
Majoritatea participanților au...
Există însă și o veste mai...
Industria prelucrării tablei...
Grupaj de știri.
Arieratele bugetului general...
Merck Germania va achiziționa...
Parlamentul României urmează să...
A locui în apropierea familiei...
Tarifele impuse de Donald Trump...
Piețele financiare se tem de un scenariu mai mult decât...
Bursa fascinează la fel de mult...
Vacanțele rimează uneori cu...
Cum să jonglezi între stilul chic și confortul la birou?...
Au fost angate o serie de negocieri.
Toyota Motor a anunțat că...
Privind dincolo de aspectele politice, China este o...