Explozia de cazuri din Germania are cauze similare cu cele din România

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Angela Merkel
Angela Merkel
Luna trecută, în marja summitului Grupului celor 20, cancelarul Angela Merkel l-a avertizat pe probabilul său succesor că pandemia de coronavirus ar putea necesita restricții mai stricte. Dar Olaf Scholz a ignorat propunerea, iar Germania plătește acum prețul. 

La reuniunea de la Roma de la sfârșitul lunii octombrie, unde Merkel l-a prezentat pe Scholz altor lideri mondiali, aceasta a propus convocarea premierilor din cele 16 state germane pentru a coordona un răspuns la creșterea numărului de infecții Covid-19. Acesta a respins propunerea ca fiind inutilă, potrivit unor surse.

Lipsa de leadership în cea mai mare economie a Europei a deschis calea pentru epidemia brutală și amenință să întunece începutul mandatului lui Scholz, slăbindu-l înainte ca administrația sa să înceapă cu adevărat. Valul de infecții afectează starea de spirit a publicului în momentul în care Scholz se pregătește să preia controlul, alimentând frustrarea oamenilor sătui de restricțiile Covid și aruncând o umbră asupra perspectivelor de redresare economică.

În culise, Scholz le-a spus liderilor social-democrați să nu se alăture apelului lui Merkel pentru o întâlnire în care să se discute noi restricții privind pandemia, au spus surse care au cerut să nu fie identificate deoarece discuțiile sunt confidențiale. Un purtător de cuvânt al lui Merkel a refuzat să comenteze, în timp ce purtătorii de cuvânt ai lui Scholz nu au răspuns imediat.

Citește și:

COVID-19. SUA își avertizează cetățenii, îngrijorare mare în Europa

Angela Merkel, îngrozită: ”Evoluția este extrem de dramatică!”

Declarație șocantă: Cetăţenii germani vor fi ''vaccinaţi, vindecaţi sau morţi''

În schimb, aliații săi de partid au renunțat în mod public la necesitatea unor restricții la nivel național, iar SPD s-a alăturat potențialilor săi parteneri de coaliție, Verzii și Democrații Liberi, pentru a pune capăt starii de urgență în caz de pandemie implementate de Merkel.

Merkel, cu mâinile legate

Cu puține pârghii pentru a acționa după ce partidul său a pierdut alegerile, Merkel a lăsat-o baltă și câteva zile mai târziu se afla în orașul viticol francez Beaune, făcând selfie-uri și bătând palma cu fanii în timpul unei călătorii de rămas bun cu președintele Emmanuel Macron. La 5 noiembrie, rata de infectare cu coronavirus din Germania a stabilit un nou record și de atunci nu a încetat să crească.

Cu Merkel într-un turneu de adio în mare parte a toamnei și cu Scholz târguindu-se cu potențialii săi parteneri în privința detaliilor politice și a împărțirii ministerelor, niciunul dintre ei nu a ținut cont de avertismente, iar acum cea mai mare economie a Europei se află într-o criză în toată regula.

La doar câteva luni după ce pandemia părea sub control, autoritățile germane se străduiesc să revigoreze campania de vaccinare, care este în impas, și discută despre restricții mai dure, în timp ce numărul infecțiilor a crescut de peste două ori față de vârful din primăvară. Spitalele sunt deja supraaglomerate în zonele cele mai afectate. 

Institutul Robert Koch din Germania, autoritatea de sănătate publică a țării, a avertizat încă din vară cu privire la un al patrulea val. Dar pandemia pică bine în timpul unei campanii electorale, așa că politicienii au împins problema pandemiei la marginea preocupărilor lor în favoarea alegerilor din 26 septembrie și pentru perioada de după acestea. 

Scholz, care pune la punct în această săptămână o alianță de guvernare, va fi testat de acest eșec. Până când va depune jurământul la începutul lunii decembrie, infecțiile din Germania s-ar putea dubla din nou, dacă e să luăm în calcul tendințelor recente.

Dreapta, interesată doar de afaceri

FDP, partid pro-business, a fost forța motrice din spatele demersului de a anula starea de urgență pe care Merkel le-a instituit și de a le înlocui cu un cadru care a transferat mai multă autoritate către guvernele landurilor, a declarat un oficial. 

Partidul liberal a respins-o în mod deschis pe Merkel pe măsură ce rolul lor în guvern a fost pus în evidență. În timp ce Merkel se bucura de laudele lui Macron la Beaune, Marco Buschmann - un deputat de rang înalt din FDP și un aliat apropiat al președintelui său Christian Lindner - a respins apelul ei pentru impunerea de restricții pentru persoanelor nevaccinate.

În această perioadă, Scholz a fost în mare parte departe de ochii publicului, concentrându-se în principal pe negocierile de coaliție și ferindu-se de COVID-19.

La 11 noiembrie, politicianul SPD a abordat în cele din urmă chestiunea pandemiei. Într-un discurs ținut în fața parlamentului german, el a apărat decizia aliaților săi de a pune capăt stării de urgență, dar a promis măsuri adecvate pentru a limita boala.

"Trebuie să ne facem țara rezistentă la iarnă", a declarat Scholz, în timp ce anunța planurile pentru întâlnirea cu liderii de stat, care a fost o dată respinsă.

La 18 noiembrie, oficialii s-au întâlnit în cele din urmă și au fost de acord să restricționeze accesul persoanelor nevaccinate în restaurante, baruri și evenimente publice în zonele cu rate ridicate de spitalizare și să promoveze vaccinurile de rapel, dar au evitat să impună restricții mai dure.  

Măsurile au venit prea târziu și sunt prea slabe. Lothar Wieler, șeful Institutului Robert Koch, a îndemnat oamenii să stea acasă, să anuleze evenimentele mari, să închidă barurile și cluburile slab ventilate, să reducă contactele private și să evite întâlnirile în interior. Germania se află în "urgență națională", a spus el.

Merkel însăși a intensificat recent presiunile asupra lui Scholz

"Virusului nu-i pasă dacă Germania se află în prezent într-o fază cu un guvern interimar, pe care îl conduc, și negocieri în curs de desfășurare privind formarea unui nou guvern federal", a declarat ea cu o zi înainte de reuniunea de săptămâna trecută privind pandemia.

Luni, ea a declarat că actualul val este "mai rău decât orice am văzut până acum". Marți, soțul ei, Joachim Sauer, a avut o apariție rară în mass-media, cu un comentariu pentru cotidianul italian La Repubblica, exprimându-și dezamăgirea față de rezistența germană de a se imuniza împotriva Covid.  

Jens Spahn, ministrul demisionar al sănătății, a avut un mesaj mai sumbru, spunând luni că "aproape toată lumea din Germania va fi probabil fie vaccinată, fie recuperată sau moartă" până la sfârșitul acestei ierni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik

pixel