Explozia ultimei rachete a lui Elon Musk a dat peste cap traficul aerian

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
foto: pexels.com
foto: pexels.com
O rachetă Starship a SpaceX s-a dezintegrat joi în spațiu, la câteva minute după ce a fost lansată din Texas, obligând zborurile aeriene din zona Golfului Mexic să își schimbe traseul pentru a evita resturile căzute. Incidentul reprezintă un regres semnificativ pentru programul de rachete al lui Elon Musk, transmite Reuters.

Controlul misiunii SpaceX a pierdut contactul cu racheta Starship, care transporta o încărcătură de test formată din sateliți fictivi, la opt minute după lansare, care a avut loc la ora locală 17:38 EST (22:38 GMT), din facilitățile din sudul Texasului.

Imagini surprinse de Reuters arată bile portocalii de lumină traversând cerul deasupra capitalei haitiene Port-au-Prince, lăsând în urmă dâre de fum.

„Am pierdut toate comunicațiile cu racheta, ceea ce indică o anomalie la treapta superioară,” a declarat Dan Huot, manager de comunicații SpaceX, confirmând ulterior că vehiculul spațial a fost pierdut.

Acesta este al doilea eșec major al treptei superioare Starship, precedentul având loc în martie anul trecut, deasupra Oceanului Indian. Totuși, rar s-a întâmplat ca un incident SpaceX să afecteze traficul aerian într-o asemenea măsură.

 

Zboruri deviate și întârzieri

Conform platformei FlightRadar24, zeci de zboruri comerciale au fost deviate sau și-au modificat traseul pentru a evita resturile spațiale. De asemenea, plecările de pe aeroporturile din Miami și Fort Lauderdale, Florida, au înregistrat întârzieri de aproximativ 45 de minute.

Administrația Federală a Aviației (FAA) a declarat că a încetinit și deviat temporar avioanele din zona de risc, însă operațiunile normale au fost reluate ulterior.

 

Declarațiile lui Musk și impactul asupra SpaceX

CEO-ul SpaceX, Elon Musk, a postat pe platforma X un videoclip cu câmpul de resturi, comentând ironic: „Succesul este incert, dar spectacolul e garantat!”

Eșecul vine la doar o zi după ce Blue Origin, compania spațială a miliardarului Jeff Bezos, a lansat cu succes racheta sa New Glenn pentru prima dată.

 

Un model nou, un eșec neașteptat

Treapta superioară a rachetei, un model nou cu îmbunătățiri semnificative, era programată să efectueze o aterizare controlată în Oceanul Indian la aproximativ o oră după lansare. Musk a precizat că o scurgere internă de oxigen lichid ar fi provocat creșterea presiunii și, în cele din urmă, explozia rachetei.

FAA ar putea deschide o anchetă privind incidentul, ceea ce ar putea suspenda testele viitoare ale rachetelor Starship până la implementarea unor corecții. Musk a afirmat totuși că următorul test nu va fi amânat dincolo de luna viitoare.

 

Ambiția spre Marte continuă

Misiunea de joi a fost al șaptelea test Starship din 2023, parte a unui efort de miliarde de dolari pentru a dezvolta o rachetă capabilă să transporte oameni și încărcături pe Marte. Metoda de dezvoltare a SpaceX, care include teste „până la eșec”, a dus la numeroase incidente spectaculoase, dar scopul final rămâne explorarea interplanetară.

 

Consecințe pentru programul spațial american

În timp ce FAA analizează impactul resturilor spațiale, Musk critică frecvent agenția pentru deciziile sale „politizate.” Recent, Musk a cerut demisia directorului FAA, Mike Whitaker, iar schimbările politice odată cu administrația Trump ar putea influența viitorul lansărilor SpaceX.

Racheta Starship rămâne un simbol al ambițiilor spațiale americane, chiar și în fața eșecurilor, consolidând poziția SpaceX ca lider al industriei spațiale comerciale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik
Defrișări
Gazprom
Bună dimineața! /FOTO: Freepik
Factură electronică / Foto: Freepik
Starlink / Foto: Arhiva Starlink / Flickr
Instalație de gaze

Care sunt cele mai căutate locuinţe de către români

Apartamentele cu două camere reprezintă cea mai...

Fuziune / FOTO: Freepik

Natixis și Generali vor crea un gigant european

Când doi titani își unesc forțele, iar piața...


pixel