Explozie în portul din Beirut. Procurorul general, inculpat
Autor: Oana Pavelescu | 24 ian 2023, 13:04
Explozia s-a soldat cu 113 morți și mii de oameni fără case
Explozia s-a soldat cu 113 morți și mii de oameni fără case
Ancheta desfășurată după explozia devastatoare care a avut loc în capitala Libanului, în anul 2020, a dus la inculparea mai multor oficiali ai țării.

Pe lângă procurorul general au mai fost inculpați alți trei magistrați pentru "omor, incendiere și sabotaj".

Judecătorul însărcinat cu ancheta privind explozia din portul Beirut din 2020 l-a pus sub acuzare pe procurorul general Ghassan Oueidate și alți trei magistrați, o premieră în istoria Libanului, a declarat marți un responsabil judiciar pentru AFP.

Judecătorul Tarek Bitar decisese luni să reia ancheta privind explozia devastatoare, după o suspendare de peste un an, în ciuda presiunilor politice enorme la care este supus.

Sute de tone de nitrat de amoniu

El a decis să acuze opt noi persoane, potrivit oficialului care a solicitat anonimatul. Printre aceștia se numără procurorul general al Curții de Casație, Ghassan Oueidate, și alți trei judecători acuzați, printre altele, de "omucidere, incendiere și sabotaj".

Explozia uriașă din 4 august 2020 a fost cauzată de depozitarea neglijentă a sute de tone de nitrat de amoniu într-un depozit din port. Aceasta a fost pusă de o mare parte a populației pe seama corupției și a neglijenței clasei conducătoare, care a fost acuzată, de asemenea, de familiile victimelor și de ONG-uri că a torpilat ancheta pentru a evita punerea sub acuzare.

Treisprezece persoane trimise în judecată

Potrivit oficialului judiciar, Ghassan Oueidate ar fi supravegheat în 2019 o anchetă a serviciilor de securitate privind fisurile din depozitul în care era păstrat nitratul de amoniu fără măsuri de securitate. Luni au fost divulgate numele a doi înalți funcționari de securitate pe care judecătorul Bitar i-a acuzat: directorul Securității Generale, Abbas Ibrahim, și șeful Securității Statului, Tony Saliba.

În total, treisprezece persoane sunt urmărite penal, inclusiv cinci oficiali pe care Tarek Bitar i-a pus deja sub acuzare în trecut, printre care fostul premier Hassan Diab și foști miniștri.

Citește și:

Explozia URIAȘĂ din Beirut. Zeci de morți și răniți

Cel puţin 113 persoane au murit în urma exploziilor devastatoare de marţi din portul Beirut şi zeci au fost date dispărute, potrivit unui nou bilanţ anunţat miercuri de ministrul sănătăţii, Hamad Hassan.

Puternicele deflagraţii de marţi seară s-au soldat şi cu 4.000 de răniţi. "Există încă, cu siguranţă, victime sub dărâmături şi primim zeci de apeluri legate de dispăruţi", a declarat el presei, pe marginea unei reuniuni a guvernului. 

Guvernul libanez a decretat miercuri stare de urgenţă timp de două săptămâni în oraşul Beirut, a doua zi după exploziile de proporţii din portul oraşului care au provocat pagube fără precedent în capitală.

Primele elemente ale anchetei privind explozia devastatoare produsă marţi în portul din Beirut pun în discuţie ani de neglijenţă şi lipsă de măsuri în pofida prezenţei într-un depozit de aici a mii de tone dintr-un produs chimic extrem de exploziv.  Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Până la ce nivel va coborî inflaţia în 2023. Prognoza BCR

BCR a revizuit în jos prognoza de inflaţie pentru...

Cutremurele din Turcia au scumpit barilul de petrol

Prețurile la țiței sunt susținute pe un trend ascendent...

Câte locuințe din România sunt asigurate la cutremur

Cutremurele devastatoare din Turcia sunt un bun moment...

Cele mai căutate joburi în ianuarie 2022

Candidaţii aflaţi în căutarea unui loc de muncă au...

Vouchere sociale 2023. Când se virează următoarea tranșă

Voucherele sociale de 250 de lei se vor acorda și în...

Criză în lanțul de aprovizionare cu muniție a Ucrainei

Lupta Ucrainei împotriva invaziei declanșate de Rusia...

Florin Jianu: 2023 trebuie să fie anul relansării economice

Anul 2023 trebuie să fie anul relansării economice, iar...

Crossuri externe